Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi är många som behöver en anhörignavigatör

Annons

Plötsligt blev jag anhörigvårdare omgiven av läkare, sjukvårdspersonal, hemtjänst, arbetsterapeut, hjälpmedelscentral, biståndsbedömare, lagstiftare med flera. Och alla talade olika fackspråk!

Jag behöver en navigatör! En anhörigvårdar-navigatör som hjälper mig genom denna kunskaps- och språklabyrint. Jag vill förstå vad specialisterna säger och jag vill att de ska förstå vad jag säger eftersom jag gradvis får ett ökat vårdansvar, trots att det är samhället som har det juridiska ansvaret för vården.

Vi är många som behöver en anhörignavigatör. Var sjunde tonåring vårdar en anhörig en heldag i veckan, oftast en förälder. Var femte person mellan 45 och 64 år vårdar främst en förälder. Var tredje 65-åring eller äldre vårdar främst en make eller maka.

Enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har antalet vårdplatser i äldreomsorgen minskat från 1,2 miljoner platser till 0,8 miljoner platser de senaste 18 åren, som en följd av att allt fler personer vårdas hemma. År 2038 kommer antalet åldersdementa ha ökat med 100 procent jämfört med i dag, visar vissa statliga utredningar.

Claes Cavrell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare