Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ny säkrare väg mellan E18 och E4 behövs

Annons

Norrtälje kommun får ta ansvar för den ökade hamnkapaciteten av långtradare från Baltikum.

Vi som bor i Finsta och Rimbo ska inte behöva se tradarna köra sönder våra samhällen.

Långtradartrafiken på E18 och från Kapellskär behöver en säkrare överfartsväg till E4. En väg som går rakt fram västlig riktning, från Norrtälje vid Biltema, där kan långtradarna åka rakt fram västerut, vidare norr om Finsta och Rimbo.

Alltså en öst-västlig vägförbindelse för långtradartrafiken. Kapellskär i öster - Uppsala länsgräns i väster.

Det finns mark för väg i Norrtälje och norr om Finsta/Rimbo. Norr om samhällena Finsta/Rimbo på den nya vägen kan man köra smidigare till Hallstavik och Hargshamn.

Den blir enklare, stabilare och säkrare väg för personbilar och för farliga godstransporter. Den nya vägen kan smälta samman med väg 77 vid Gottröra. Trafikverket slipper hålla på med väg 77 som istället blir en väg för endast personbilar när den nya vägen är färdigbyggd. (Kanske endast justeringar som rondell tex.) Det är inte rimligt att låta göra om väg 77 så den går över vattentäkter, naturreservat och ekoängar samt sänka vattenståndet i två sjöar, Långsjön och Kundsjön, med körning av farligt tradargods. Det finns bättre mark som sagt norr om Finsta och Rimbo. Lämningar som skärvor och rösen som hittats vid Tisteludden får inte vara viktigare än människor som lever idag.

Finstas i särklass mest berömda invånare är Heliga Birgitta, helgonförklarad av Påven. Hon bodde i Finsta på 1300-talet och gick i Skederids kyrka, samma kyrka som vi går i nu. Skederids kyrka byggdes på 1200 talet och den var 100 år när Birgitta levde.Det som är fint är att området kring kyrkan inte har ändrats så speciellt mycket sedan den tiden. Katolikerna skulle säga att det är helig mark.

Vi säger att den är kulturhistoriskt värdefullt. Det är ju fantastiskt om våra kommande barnbarn och generationer får se denna plats nästan orörd. – Ett kulturarv.

Då får man inte störa denna miljö med en motorväg för långtradare utanför kyrkan. Kunniga personer från Trafikverket kan rita in en säker väg för trafiken från korsningen vid Norrtälje (Biltema) och västerut.

Tack för ordet.

Kjerstin Norrgran och många Rimbo-bor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare