Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inrätta ett ungdomsfullmäktige i Norrtälje

Annons

Grunden för ett demokratiskt samhälle är representation. Att vi har folkvalda som representerar sina väljare och samtidigt väljare som känner anknytning till sina folkvalda. Om en grupp väljare inte kan anknyta till de politiker som står till buds finns risken för att intresset för politik och därmed samhällsfrågor avtar, något som banar vägen för antidemokratiska krafter.

Anmäl text- och faktafel

Genom att se hur medlemssiffrorna i politiska partier har utvecklats sedan 1979 är det lätt att bli mörkrädd. Från att 19 procent av Sveriges befolkning var engagerade i något parti är vi i dag nere på 2,5 procent.

Många politiska organisationer har identifierat problemet men står utan svar på hur vi kan vända på utvecklingen.

Kikar man på kommunfullmäktige i Norrtälje kommun är det lätt att förstå varför partierna har svårt att rekrytera unga. Av 95 ledamöter och ersättare är endast 13 personer födda på 1980-talet och senare. Medelåldern bland de folkvalda är 57 år, i kommunen är den 45 år.

Att det är så få unga som börjar engagera sig politiskt är ur ljuset av detta inget mysterium. Vi måste få unga att börja bli aktiva i lokaldemokratin, vilket är en av de viktigaste pusselbitarna för att få en livskraftig och hållbar demokrati. I det ligger att ungdomar måste ges friheter, rättigheter men även skyldigheter!

LUF Roslagen vill därför att kommunen ska inrätta ett ungdomsfullmäktige. Det skall vara en plattform som ska syfta till att odla intresse och visa på möjligheter för påverkan för unga människor.

Vi är övertygade om att ungdomar vill påverka på samma sätt, i samma frågor, med lika stort intresse och lika mycket som vuxna! Genom att inkludera unga tidigt är chanserna större att fler engagerar sig och att vi därmed får en mer balanserad åldersfördelning i de beslutsfattande församlingarna. Fortsätter snedfördelningen kommer det vara svårt att upprätthålla den vitala demokratin vi i dag har.

Alexander Castman, klubbordförande LUF Roslagen

Erik Parszyk, vice klubbordförande LUF Roslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons