Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innebär 2014 lika låga ambitioner?

År 2013 är slut och vi från oppositionen vill ta tillfället i akt att ge vår syn på arbetet i utbildningsnämnden under det gångna året. Utbildning är en av kommunens viktigaste framtidsfrågor. Tyvärr uppvisar majoriteten samma brist på engagemang och ansvar här som på grundskolans område.

Annons

Gymnasieskolan har avlövats. När konkurrensen ökar och elevunderlaget sviktar antar majoriteten inte den utmaning som detta innebär. Istället går man på defensiven.

Mitt under pågående skolval stoppas intagningen till ett antal gymnasieprogram. Dessa program avvecklas och kommer alltså inte att erbjudas för kommande läsår 2014/15. Vi i oppositionen vill att eleverna ska beredas nya möjligheter och att vår gymnasieskola ska utvecklas – inte beskäras och avvecklas.

Ett annat bevis på majoritetens bristande intresse och engagemang är den minskade ersättningen till gymnasiesärskolan. Detta har drabbat verksamheten på Balders hus mycket hårt. För att spara pengar sänktes ersättningen med 33 procent 14 dagar före årsskiftet 2012/13. Balders hus fick alltså två veckor på sig att under julhelgen anpassa sin verksamhet till nya förutsättningar – ett helt oacceptabelt agerande från den borgerliga majoriteten i nämnden.

Årets verksamhet avslutas med ytterligare ett anmärkningsvärt agerande. Det gäller projektet ”Ung på väg” – ett samarbete mellan socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. En genomlysning av projektet har gjorts. Vi tycker detta varit befogat, men den förändring som nu genomförts, utan att ha beslutats av nämnden, liknar tyvärr avveckling mer än utveckling. Projektet har beskurits, så att det nu enbart omfattar det som lagen kräver och inte det som faktiskt behövs.

Detta belyser återigen de låga ambitionerna hos majoriteten. Ungdomarna i projektet har behov av att finnas i ett sammanhang och en gemenskap – nu blir det istället bara individuell vägledning och rådgivning. Utbildningsnämndens borgerliga majoritet har visat sig ha en alltför snäv syn på sitt ansvar, vilket också kommunens revisorer har påpekat. Den uppträder nästan enbart som oambitiös ägare till en enda skola – inte som den instans som har ambition att ta på sig ansvar för alla ungdomars bästa – oavsett om de är elever på Rodengymnasiet eller inte.

Från oppositionen ser vi med spänning fram mot vad valåret 2014 kommer att innebära för nämndens verksamhet. Kommer vi att få se ett återupprättande av utbildningspolitiken i vår kommun med visioner och politiskt ansvarstagande, eller kommer det att fortsätta som tidigare med låga politiska ambitioner och passivt förvaltande?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel