Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Lucia Andersson fyller år på Luciadagen

För exakt 75 år sedan föddes Ingrid ”Ninni” Lucia Andersson. I leksaksbutiken hon drivit sedan tidigt 90-tal berättar hon om den ödesdigra natt hon kom till världen.

Annons

Lucianatt. Året är 1938. Europa håller andan inför stundande världskrig. Men ute på Simloms gård vid sjön Lommaren har man annat i tankarna: förlossningen som varit väntad till januari blir plötsligt akut. På gården finns ingen bil och telefonistationen i Malsta är stängd för kvällen. Det blir till att ta båten.

– Det var is på motorn och pappa fick värma magneten till den gamla pentan i ugnen på vedspisen, berättar Ingrid Andersson.

Sjön var delvis isfri och de lyckas så småningom ta sig i land vid Lommartorpet för att gå sista biten till sjukhuset.

– Pappa fick direkt vända om hem till min syster som var två år. Det vara bara att åka det. Men sedan föddes jag på natten, säger hon.

Den nyfödda fick i förnamn heta Ingrid, efter Ingrid Lohman som samma år blivit utsedd till Stockholms lucia, och i andra namn Lucia – efter födelsedagen.

Ingrid växte upp som mellanbarn i en syskonskara om tre döttrar. När yngsta systern var ett år gammal flyttade familjen in till Gransätersgatan i Norrtälje. Nu blev det modernt med dusch och toalett.

Redan i unga år kom hon att arbeta som springflicka i klädbutiken Henrikssons Junior. Ägaren, Sigfrid Henriksson, skickade sedan Ingrid till Köpmannainstitutet i Stockholm för att, som hon uttryckte det, ”lära sig texta och skylta”.

1958 träffade hon sin äkta hälft, Bosse, och tillsammans fick de sedan tre söner. Under tiden han studerande på Militärhögskolan i Linköping jobbade hon ett tag som resemannekäng. Tillsammans med en säljare åkte hon runt till olika statshotell i trakterna kring Vättern och svassade runt, tjusigt uppklädd.

– Jag var inte så gammal, men jag var nog rätt så på alerten tror jag, minns hon.

1991 övertog hon butiken på Tillfällegatan i Norrtälje som då hette Thors leksaker. Ester Thor, föregående ägare, hade haft butiken sedan 1953 och var 80 år när hon överlät sin verksamhet. Till en början inredde Ingrid butiken som kombinerad leksaks- och antikhandel.

Namnet ”Dubbelboa” kommer sig av att det för många år sedan låg en handelsbod mitt emot på samma gata som hette ”Boa”. På den tiden var det inte tillåtet att sälja mjölk och mjöl i samma lokal, varför affären hade separata ingångar.

– Dubbelt där och dubbelt här, dubbelboa. En del med antik och en del med leksaker, berättar hon.

Att driva leksaksaffären är väldigt kul:

– Det är kunder, ungar, inköp och nya trender, inte bara träleksaker och björnar som jag tänkte mig från början, säger Ingrid.

Ingrid "Ninni" Lucia Andersson

På fritiden: – Jag är så sällan ledig. Men reser varje år med min syster. Vi åker till Gambia, Indien, Sri Lanka. Vi har rest i 22 år, 14 dagar varje år i februari.

Har gjort: varit mycket engagerad i Friluftsfrämjandet. Kört motorcykel i många år.

Anekdot: varje jul skyltas butiken med en cyklande tomtefigur. Tomten inhandlades i Tyskland av ägaren till ”Henrikssons Junior”, Ingrids gamla arbetsgivare i unga år. När hon själv öppnade butik köpte hon loss tomten från dåvarande ägaren.

– Han är lite grå men han cyklar fortfarande. Han hänger med, säger hon.