Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget konstigt med jäviga lokalpolitiker

Mats Hultin sitter i kommunstyrelsen för Moderaterna. Han sitter också i styrelsen för Ica Flygfyren. Trots detta deltog han när kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade frågan från Icas konkurrent Coop om att få köpa mark söder om Norrtälje för att bygga en ny butik.

Det borde han inte ha gjort. Som styrelseledamot i Ica Flygfyren är han jävig när beslut fattas om konkurrenter till Ica. Mats Hultin ångrar nu att han deltog i beslutet. Han menar att han inte insåg att Coop var inblandat, utan uppfattade det som ett rutinärende om ett brott mot detaljplanen.

Detta stämmer säkerligen. Coop hade fått avslag även om Mats Hultin hade anmält jäv och avstått från att rösta. Trots detta är det bra att kommunstyrelsens arbetsutskott i dag tar ett nytt beslut, så att behandlingen av ärendet blir helt riktig.

Det är mycket vanligt att kommunpolitiker är jäviga, eftersom många av dem är aktiva i till exempel näringslivet eller föreningslivet. Detta är inte konstigt. För många är det just detta engagemang som fått dem att gå med i ett politiskt parti. I andra fall är det föreningar eller företag som knyter politiker till sig för att dessa är kunniga och har ett värdefullt kontaktnät.

Men många föreningar får bidrag från kommunen, och i de besluten är föreningens styrelseledamöter jäviga. På samma sätt kan jäv uppstå vid olika typer av planbeslut, som till exempel det aktuella beslutet om Coop.

Den här typen av jävsrisker är svåra att undvika. I så fall skulle de politiskt aktiva bara bestå av personer som inte är aktiva i föreningar eller företag, och som inte är släkt eller god vän med någon som är detta. Detta är inte bara orimligt – det är icke önskvärt. Det skulle nämligen innebära att politiker var en egen samhällsklass utan kontakt med övriga medborgare, och sådana politiker vore inte speciellt lämpliga att fatta politiska beslut.

Därför är det inget konstigt att jävsrisker uppkommer i en kommun. Det viktiga är att politikerna är medvetna om problemet, och är noggranna med att inte delta i beslut där de är jäviga, eller riskerar att vara det.

Det är också mycket viktigt med öppenhet kring de kommunala besluten, för att på så sätt minska riskerna för jäv, men också för olika typer av korruption. För även om Sverige är ett av världens minst korrumperade länder, så visade en kartläggning från Statskontoret i fjol att 80 procent av alla politiker och tjänstemän menar att det förekommer korruption i den egna kommunen.

Ju färre personer som styr en kommun, ju större är risken för korruption. I Norrtälje är det ett fåtal som styr, vilket Norrtelje Tidning visade i en artikelserie för något år sedan.

Mats Hultin är en av dessa få. Därför måste han vara extra försiktig. Det är därför mycket bra att han säger sig vara djupt ångerfull över sitt misstag. Det borde minska risken för att misstaget upprepas.