Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget fel att sälja oönskade julklappar

DVD-filmen som du redan har. En alldeles för ful tröja. Kaffeservisen du fick förra året, som fortfarande skräpar oanvänd på vinden. Är det rätt att sälja julklapparna du fått? NT reder ut dina moraliska våndor.

Annons

Hälften av befolkningen kan tänka sig att sälja vidare julklappar, enligt en undersökning som begagnatsajten Blocket har genomfört.

Helst säljer de grejer de fått från jobbet eller någon bekant. Mindre benägna är de att sälja klappar de fått av någon närstående, allra minst gåvor från barnen.

Men andra hälften av befolkningen då, vad i består deras betänkligheter?

Olle Torpman är doktorand i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och forskar om moralisk osäkerhet i miljöfrågor.

– De som säljer sina julklappar tänker nog ”jag ska maximera nyttan”, säger han och förklarar att säljaren då tjänar en slant och att den nye ägaren blir glad.

– Så länge moster som köpt klappen inte vet om detta så har ingen skada skett. Man har fått in lite stålar, säger han.

Men riktigt så enkelt är det inte. Givaren blir kanske ledsen när hon får veta att julklappen sålts vidare?

Olle Torpman har själv en klocka hemma han fått i present.

– Den skulle jag gärna sälja. Så länge den som gett mig den inte vet om att jag gör det skulle det kanske vara okej, säger han.

Men klockan ligger kvar oanvänd. Varför? Han menar att det helst ska finnas ett samtycke till vidare försäljning mellan givare och mottagare av en gåva för att det ska vara okej att sälja den vidare.

I andra fall kan det vara så att farmor inte vet att skjortan hon köpt åt Kalle är alldeles för liten för honom.

– Då har man inget val annat än att byta. För att slänga den skulle vara svårt att rättfärdiga ur något perspektiv, säger Olle Torpman.

Men för att kunna avgöra om det är rätt eller fel att sälja eller ge bort en julklapp måste vi se till varför vi gör det:

– Det som gör Robin Hoods gärningar bra, det har inte att göra med att han snor pengar från de rika, utan att han ger dem till de fattiga. Hade han snott pengarna för eget bruk, då hade vi inte berömt honom, säger han.

Vidare förklarar han att en person som tar emot en gåva visar respekt gentemot själva gåvan, eller handlingen att vilja ge:

– Och att då i sin tur ge bort gåvan till någon behövande är verkligen att respektera själva handlingen och gåvan, genom att föra den vidare.

Så hur blir det nu då?

– Jo, säger Olle Torpman:

– Har man gett bort presenten, utan att givaren vet om det, så kan det ändå uppfylla något berömvärt. Det är bättre att saker och ting kommer till nytta och används än att de inte gör det. Om alla gav bort det de inte använde skulle världen göra av med mindre resurser.