Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget beslut om sjötrafiksupphandling

På måndagens trafiknämnd valde ordföranden Christer G Wennerholm (M) att dra bort ärendena om tilldelningsbeslut för sjötrafiken.

Annons

– Det är bedrövligt. Det här är inte bra för länets skattebetalare, anser Centerpartiets Bosse Andersson.

Lagom till trafiknämndens möte igår hade några av allianspartierna och fler ur oppositionen sagt att tilldelningsbeslutet om den framtida sjötrafikupphandlingen skulle röstas ned.

Christer G Wennerholm valde då att lyfta ur ärendena från dagordningen.

– Det här är inte bra för trafiknämndens arbete, och inte heller för de som bor i skärgården. Vi har verkligen bjudit till för att få till en bra upphandling.

– Som ordförande måste man agera för att få till en stabil majoritet för beslutet. Och det har inte skett. Jag är besviken – näst intill upprörd, säger Bosse Andersson (C).

Hans allianskollega Stella Fare (FP) är mildare i tonen.

– Det tog lång tid för Wennerholm att se att vi inte kunde gå med på ett tilldelningsbeslut. Nu är det upp till honom om vad som kommer att ske. För jag bedömer det som om vi inte kan komma överens, säger Fare.

Hennes recept på hur man löser frågan är enkel:

– Vi får förlänga de avtal som finns, och sedan får man göra en ny behovsanalys innan en ny upphandling görs, anser hon.

Socialdemokraterna har varit kritiska länge till Moderaternas syn på sjötrafiken.

– Jag tycker det är desperat och anmärkningsvärt att rycka ur ärendena. Samtidigt är jag glad över att det blev en blocköverskridande majoritet för att avbryta upphandlingen, säger trafiknämndens andre vice ordförande Erika Ullberg (S).

Upphandlingen av sjötrafiken i länet har initierats av Moderaterna. På ett tidigt stadium stod det klart att det förslag som gjorts, inte riktigt tillgodosedde skärgårdsbor, sommarboende och företagare i skärgården vad gäller sjötrafik.

Flera viktiga bryggor fanns inte alls med i förslaget, som till exempel Bromskär på Blidö.

Ett beslut togs på gårdagens trafiknämnd. Och det gällde Djurgårdsfärjorna. I den upphandlingen gick Strömma/Serco segrande ur striden.

NT har under måndagskvällen sökt någon från Moderaterna om vad som kommer att hända nu, men utan att lyckas.