Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger mötte sin räddande ängel

I slutet av januari fick Inger Barkedahl, 79, hjärtstopp när hon körde bil på Bergsgatan. Men tack vare att Frida Nordin, som körde bilen bakom, påbörjade hjärt- och lungräddning direkt överlevde Inger. NT fick vara med när paret träffades för första gången sedan olyckan.

Frida Nordin, som till vardags jobbar som brandman, har hört på omvägar att Inger Barkedahl har återhämtat sig bra efter olyckan. När de återses igen är det med stor glädje som de kramar om varandra.

− Det är häftigt att få uppleva ett möte med någon man har hjälpt. Jag får sällan göra det i jobbet, säger Frida Nordin.

Inger kommer inte ihåg någonting av bilfärden innan olyckan och har många frågor till Frida om vad som hände.

− Jag hör att man har varit med om massa och vilken tur jag haft. Det är skönt att få reda på lite mer om vad som hände, säger Inger.

Hon låg nerkyld och nersövd under tre dagar efter olyckan och var tvungen att gå igenom en bypassoperation. I början av mars fick Inger komma hem från sjukhuset.

Men rehabiliteringen har gått mycket fort. Inger fick inte en skråma på kroppen och i dagsläget känner hon bara en stark ömhet efter Fridas hjärt- och lungräddande kompressioner.

− Hon tryckte så hårt att det enligt doktorn var som ett plockepinn därinne, säger Inger och håller handen över hjärtat.

− Det är ju tyvärr nödvändigt, säger Frida och ler vänligt.

Inger berättar att smärtan inte besvärar henne. Den får henne bara att tänka på Frida. Det blir bättre och bättre för varje dag som går och nu är hon ute och går nästan varje dag.

Frida har också tänkt mycket på vad som hände. Hon tror att de hade tur med omständigheterna.

− Det var ju den enda veckan som det var snö ute. Bilen åkte runt ett helt varv men mjukt. Hon hade nog änglavakt med tanke på hur bilen åkte av vägen, säger Frida.

Efter att Frida larmat om olyckan påbörjade hon hjärt- och lungräddning omgående. Det gjorde att Ingers hjärta inte stod stilla särskilt länge. Inger är mycket tacksam att det var rätt person på rätt plats. Hon tar fram ett lilarandigt paket med silversnören som hon lämnar över.

− Man kan inte nog värdera. Men här är en liten, liten present som ett litet, litet tack, säger Inger.

− Jag är jätteglad att jag kunde hjälpa till, svarar Frida.