Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vill ta över vårdcentralen i Edsbro

Politikerna har beslutat att Edsbro vårdcentral ska vara kvar. Men samtidigt har tilläggsersättningen halverats. Resultat: Ingen vill driva den. Under måndagen demonstrerar Edsbroborna vid fullmäktige.

Edsbroboborna har fört en segdragen kamp för att få behålla sin distrikts- sköterskemottagning, som är en filial till vårdcentralen i Rimbo. Så glädje var stor i somras, 2013, när beslutet kom om att Norrtälje skulle få behålla sina två filialer – Blidö och Edsbro. Men glädjen blev kortvarig då det visade sig att Edsbros tilläggsersättning i samma veva halverades.

Den är nu, i det upphandlingsunderlag som gått ut, 18 000 kronor per månad från att tidigare ha legat på 38 000 kronor. Och ingen vårdgivare har hittills ansökt om att få driva mottagningen.

– Det är ytterst osannolikt att vi kommer att ansöka om driften, säger Björn Bildsten vd på privata Cevita Care AB i Rimbo dit Edsbro vårdcentral hittills hört.

– Och jag skulle bli mycket förvånad om någon annan ansöker, fortsätter han och påpekar att förhandlingarna för närvarande står stilla.

Cevitas kontrakt går ut den 31 mars. Representanter från de olika föreningarna i Edsbro har skrivit till politikerna och agerat på olika sätt för att få dem att inse att Edsbro kommer att stå utan sin mottagning efter att det nuvarande kontraktet går ut. De anser att det det vore en katastrof för bygden.

Casten von Otter, Edsbro hembygdsförening, påpekar att distriktssköterskan är den första vårdnivån.

– Den måste vara lättillgänglig. Det ger vårdkvalitet och är billigt för kommun och landsting. Färdtjänst kostar mer, säger han.

Han påpekar också att de inte har fått något svar från politikerna.

– Politikerna har varit urdåliga på att ge oss feedback på vår skrivelse.

Han tror att politikerna varit lika dåliga på att sätta sig in i frågan.

– Det gäller särskilt landstingspolitikerna i nämnden, men även lokala företrädare.

Han anser också att politikerna inte verkar ha tagit till sig de ekonomiska argumenten.

– De tycks vara begränsade av de beslutsprinciper de själva ställt upp, där man inte tar hänsyn till glesbygdens problem och småorter med åldrande befolkning. De styr efter upphandlingsbyråkratiska principer i stället för medborgarnas behov, säger han.

Sjukvårds- och omsorgsnämndens ordförande Erik Langby (M), Sigtuna, påpekar att nämnden anser att mottagningen ska vara kvar.

– Vi uppfattar inte diskussionerna som avslutade, säger han.

Har ni gett beställarkontoret något förhandlingsutrymme att förändra villkoren?

– Vårt kontor vet att vi från nämndens sida tycker att det är bra om vi kan ha fortsatt verksamhet i Edsbro. Sedan gäller det att hitta så bra förutsättningar som möjligt.

Under måndagen bestämde sig Edsbroborna för att demonstrera utanför fullmäktike i Norrtälje.