Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vet hur våra utsläpp påverkar jordens temperatur

I vår replik i Norrtelje Tidning kommenterade vi en artikel som uttryckte bekymmer över att den så kallade klimatkrisen tappat medialt utrymme på grund av coronakrisen. Nu vill Tommy Berglund tillrättavisa oss med en serie påståenden som i sammanhanget är tämligen harmlösa.

Av de påståenden som Tommy Berglund gör vill vi kommentera det viktigaste. Han har rätt i att växthusgaserna gör att större delen av den värmestrålning som utgår från jorden återstrålas och gör att jorden värms upp. Det skall vi vara tacksamma för. Utan växthusgaser skulle jorden vara obeboelig på grund av ständig kyla.

Den springande punkten är att det faktiskt inte är vetenskapligt klarlagt hur stor del våra växthusgasutsläpp, främst koldioxid, utgör av den ökande halten i atmosfären. Det är ej heller tillfredsställande klarlagt hur mycket temperaturen påverkas vid en ökande koldioxidhalt. Detta är avgörande frågeställningar vad gäller vårt bidrag till den tämligen harmlösa globala uppvärmningen sedan Lilla istiden upphörde vid slutet av 1800-talet.

Människan har alltid visat en fantastisk förmåga att anpassa sig efter skiftande levnadsförutsättningar. Detta kommer fortsättningsvis också att ske. Genom att experter av alla slag relaterat till klimatet får bryta sina uppfattningar mot varandra i offentlighetens ljus kan vi öka vår kunskap i stället för att idka krypskytte på meningsmotståndare. När ska denna process starta på allvar?

Professor emeritus Lennart Bengtsson skriver i sin bok Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på Jordens klimat: ”Trots all hittillsvarande forskning kan vi ännu inte tillfredsställande reda ut hur omfattande en klimatförändring kan bli. Det svenska samhället är på alla nivåer, från medborgare till politiker och tjänstemän liksom delar av forskarsamhället, enigt om att jordens klimat är en viktig fråga, kanske till och med en ödesfråga. Detta ställningstagande har en stark etisk/religiös dimension som inte sällan skapar ett grupptänkande, vilket hämmar en rationell analys… Jordens temperatur stiger förhållandevis långsamt, och allt tyder på att ökningen ligger i den nedre delen av IPCC:s temperaturintervall… Det finns ingen anledning till framtidsdystopi”.

Slutligen, hur skaffar vi oss kunskap i ämnet? Jo, främst genom litteraturen, såväl svensk som engelskspråkig och bloggar, även här svensk och engelskspråkig. Exempelvis: klimatrealisterna.se, klimatsans.com, thegwpf.org, climate4you.com, wattsupwiththat.com. Elsa Widdings bloggserie ”Myter och sanningar” rekommenderas.

Björn Holmström, Svinninge

Sigvard Eriksson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel