Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ingen tog min smärta på allvar”

Var tionde kvinna lider av det – men i snitt dröjer det åtta år innan rätt diagnos ställs. – Jag träffade över 40 läkare, säger Sanna Jansson från Norrtälje.

Annons

Olidlig mensvärk, kräkningar och svimningar. Det blev Sanna Janssons vardag redan som 11-åring. Den gynekologiska sjukdomen endometrios är en för många okänd sjukdom – trots att omkring 200 000 kvinnor lider av den i Sverige. Men att få en diagnos kan ta tid. Enligt patientorganisationen Endometriosföreningen dröjer det i snitt åtta år.

– En läkare sa att jag bara inbillade mig och gav en remiss till psyk, säger Sanna Jansson från Norrtälje som fick sin diagnos efter 13 år.

– Jag kände mig kränkt och diskriminerad.

Konstant molande värk som varvades med extrema krampattacker som orsakade kräkningar och svimningar. Det var symptomen som för Sanna förklarades som ”vanlig mensvärk” och ”det hör till att vara kvinna”.

– Ingen läkare nämnde ens endometrios, säger Sanna som i dag är 25 år.

Vägen till rätt diagnos har inte bara varit lång, utan också väldigt omtumlande. Hon har blivit hemskickad från akuten otaliga gånger med rådet att ta ett varmt bad och en Ipren.

– Man skäms till slut över att söka vård och be om något mot smärtan.

Det gick till och med så långt att Sanna till slut tappade lusten för livet.

– Att inte bli tagen på allvar när man har så ont tär otroligt på en. Både fysiskt och psykiskt.

Trots alla läkarbesök var det till sist en länk till en hemsida, hittad av Sannas mamma, som blev räddningen.

– Där fanns en lista med symptom och jag kunde checka av varenda en, säger Sanna Jansson, som sedan fick tid på landets första endometrioscentrum som ligger i Uppsala.

Nu hoppas hon att denna ”vanliga, men okända” sjukdom kan uppmärksammas mer inom både vården och bland allmänheten. Hon vill inte att någon ska behöva lida i tystnad.

– Jag tror att man måste prata om sjukdomen. Ingen ska behöva gå igenom det jag har gått igenom – att bli nonchalerad och misstrodd.

– Om jag hade fått hjälp tidigare hade jag troligen inte fått sådana bestående problem. Så ska det inte behöva vara.

Sanna som varit sjukskriven de två senaste åren för sin sjukdom har fortfarande starka symptom. Det finns ännu inget botemedel, bara smärtlindring. Hon engagerar sig nu i flera facebookgrupper och forum för att stötta andra.

– Jag tycker att endometrios borde klassas som folksjukdom, så att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för diagnos och behandling.

Det här är endometrios

Endometrios drabbar ungefär var tionde kvinna i fertil ålder. Cirka en tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios.

Slemhinnan, som vanligtvis stöts ut vid mens, finns på andra ställen än i livmoderns innersta skikt, så som på äggstockar eller i bukhinnan. Vid blödning uppstår då en inflammation och ibland även cystor.

Symptom är bland annat extremt smärtsam mensvärk, rikliga blödningar, smärta vid ägglossning, toalettbesök och eller samlag.

Man kan få läkemedel som innehåller olika hormoner och smärtlindrande för att minska besvären. Om man däremot har mycket svåra problem och inga läkemedel hjälper kan man behöva operera bort livmodern och ibland även äggstockarna.

Mars månad är den internationella endometriosmånaden och många bär ett gult band för att visa sitt stöd.