Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen sjukpenning trots svåra smärtor

Rebecca Trennefält reste sig från en trasslig bakgrund och fick jobb inom hemtjänsten. Men när ryggsmärtorna slog henne till marken igen fanns samhället inte där.

Läs även: Situationen är väl känd hos Försäkringskassan

27-åriga Rebecca Trennefält från Hallstavik lider av svår skolios, en sjukdom som får ryggraden att kröka sig. Felställda kotor och diskar, liksom skev muskelbelastning, ökar risken för ryggsmärtor.

Men det var ingenting som Rebecca tänkte på när hon fick jobb i hemstjänsten hos ett vårdföretag förra våren.

Då var hon nykter sedan två år tillbaka efter struliga ungdomsår med alkholmissbruk. Hon hade bara gått en termin på gymnasiet och aldrig haft något arbete. Nu hade hon tagit mod till sig, sökt jobbet på hemtjänsten och fått en timanställning direkt.

– Jag tänkte att jag måste ta varje pass jag kan, så att de ser att jag kan jobba. När lönen kom blev jag så glad, säger Rebecca Trennefält.

Arbetstiden var oregelbunden, och ibland blev det dubbla pass. Jobbet var fysiskt krävande med tunga lyft, städning och transport av matkassar på cykel.

Efter ett tag började ryggen värka.

– Det kom smygande. Jag tänkte att det inte var så farligt, att det inte var skoliosen. Eller så ville jag kanske inte förstå det. En gång skulle jag böja mig ner och trodde att jag hade fått ryggskott, säger Rebecca Trennefält.

I december sjukskrevs hon för sina ryggsmärtor.

– Jag ville jättegärna gå tillbaka till jobbet, men jag hade för ont, säger hon.

Rebecca har nu varit sjukskriven i nio månader, och hon tar två starka smärtstillande mediciner två gånger om dagen. Enligt läkarintyg är hennes arbetsförmåga nedsatt på grund av smärtor som ökar vid belastning. Hon lider också av trötthet och koncentrationssvårigheter eftersom hon har svårt att ligga smärtfritt på nätterna. ”Lidande mimik. Gråter” står det i ett intyg från juni i år.

– Folk frågar om jag har mer ont när jag sitter i bilen eller ligger i sängen, men det är ingen skillnad. Jag har ont konstant, säger Rebecca Trennefält.

Under de nio månader som hon inte har kunnat arbeta har Rebecca fått två utbetalningar från försäkringskassan på sammanlagt 9 449 kronor. Arbetsgivaren har inget ansvar eftersom Rebecca var anställd på timmar.

Den 8 augusti meddelade försäkringskassan att hon inte skulle få några pengar för perioden 4 juli till 28 augusti. Rebecca bedöms kunna klara ett arbete som ”inte är belastande för ryggen och inte är koncentrationskrävande”, som det står i försäkringskassans beslut.

Under sommaren har Rebecca kunnat leva på en skatteåterbäring. Hennes enda inkomst är ett enstaka bostadsbidrag på 800 kronor. Annars är det hennes pojkvän som betalar hyran.

– Hade jag inte haft honom så hade jag fått flytta ut på gatan, säger Rebecca Trennefält.

Någon gång under hösten, datum är inte satt, ska hon opereras för sin skolios. Efter det följer en vecka på sjukhus och minst tre till fyra veckors konvalescens. Rebecca vet inte om hon kommer att få någon sjukpenning då heller.

Sjukpenning och anställning

Timanställda kvinnor mellan 25 och 34 års ålder hade i genomsnitt 2 dagar med sjukpenning per år mellan 2009 och 2013.

Tillsvidareanställda i samma ålder hade mer än tre gånger så mycket, eller 6,6 dagar under samma tidsperiod.

95,7 procent av ansökningar om sjukpenning beviljades under samma tid då de kom från timanställda inom vården.

98,5 procent beviljades då de kom från tillsvidareanställda inom vården.

Källa: Arbetsrapport 2016:1, Tidsbegränsade anställningar och sjukförsäkrningen, utredning beställd av Inspektionen för socialförsäkringen.