Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen plats för flis i ny stadsdel

Snart försvinner flishögarna från Norrtälje hamn. Verksamheten flyttas till Hargshamn, vilket innebär högre fjärrvärmepriser.

Huvuddelen av den flis som eldas i biobränslepannorna i Arsta, Norrtälje, och Rimbo importeras sjövägen från Lettland.

Nu har kommunen sagt upp avtalet med Norrtälje Energi, som i dag arrenderar mark för att lossa och mellanlagra flis på hamnplan. Orsaken är att hamnen ska bebyggas med bostäder.

Beslutet innebär att båttransporterna måste styras om via Hargshamn, drygt sex mil norr om Norrtälje.

Miljön och fjärrvärmekunderna får betala notan för lastbilstransporterna från Hargshamn till Norrtälje och Rimbo, enligt Christer Toftgård, chef för plan och projekt på Norrtälje Energi.

– Våra transportkostnader ökar med 10-12 procent. Det påverkar fjärrvärmetaxan men vi gör vad vi kan för att effektivisera och hålla nere priserna, säger han.

Norrtälje Energi har även undersökt möjligheterna att ta in biobränslet via hamnarna i Kapellskär eller Hallstavik.

– Men Kapellskär saknar utrymme för bulkhantering och i Hallstavik behöver Holmen all hamnyta, säger Christer Toftgård.

Det uppsagda avtalet löper ut 31 maj. Men flishanteringen kan eventuellt bli kvar under delar av nästa eldningssäsong (1 september 2014-31 maj 2015) om hamnutbyggnaden medger det.