Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen anledning att beklaga Norrtälje museer

Yvonne Svensson, ROOP, skriver i Norrtelje Tidning, 11 november, under Debatt, -"Norrtälje museer är ett stort misslyckande". Med sin klagovisa försöker hon peka på bristande stöd till museerna utanför staden.

Det finns anledning att bemöta hennes inlägg.

Syftet med paraplyorganisationen Norrtälje Museer är att ge kvalificerat och efterfrågat stöd till museer och övriga kulturverksamheter - över hela kommunen. Korrekt är att Norrtälje Museers verksamhet började med stadens fyra museer - stiftelser. Alliansen fortsätter uppbyggnaden i samarbete med övriga.

Några exempel: Kulturvandringar i somras med Roslagskännaren Michael Blum har varit uppskattade. Söderbykarl fornminnes- och hembygdsförening är ett annat exempel på verksamhet som under 2019 haft ett utvecklat samarbete - arkeologidagar på Erikskulle. Inom en nära framtid räknar vi med att det fina, militärhistoriska Lv3-museet tillhör gruppen. Vi i Alliansen vill att uppbyggnaden av organisationen Norrtälje Museer går hand i hand med ekonomin.

Yvonne Svensson skriver: ”Vad de behöver är hjälp med marknadsföring och goda råd samt givetvis kunna ha en ekonomi som fungerar för dem”. Ja, det är ju precis det som sker. Yvonne Svensson nämner också Vikingabyn i Svanberga. Det kan knappast vara obekant för någon intresserad att det i början av året tecknades ett treårigt avtal för verksamheten vid sjön Erken. Sammanlagt runt en miljon. Det är pengar som bland annat behövs till färdigställande av den nedbrunna byggnaden.

Yvonne Svenssons kritik fortsätter: "och en pengapåse på cirka 3,4 miljoner att spendera och man orkade inte ens ordna en utställning om rysshärjningarna”. Yvonne Svensson borde i sin roll som ledamot i kultur- och fritidsnämnden veta bättre. Detta gjordes. Våra tjänstemän bestämde att använda del av pengarna som fanns i budget till teater i stället för en utställning. Ett suveränt beslut. På så sätt fick runt 3 000 personer – vid nio föreställningar - ta del av en lysande teater – Roslagen brinner.

Allt i bästa samarbete med regissören Robert Sjöblom med en stor grupp duktiga skådespelare och musiker. Ett strålande skådespel där vi fick ta del av händelser i vår stad och bygd ödesåret 1719. Här var Norrtälje Museer en aktiv arrangör. Samtidigt visades en omtyckt dockteater från Grisslehamn med Maj-Britt Strömberg, Anders Magnusson och Erik Eriksson, vilken drog fulla hus.

Skapande skola-projektet är ytterligare ett exempel. ”När Norrtälje brann” en dramatiserad, interaktiv stadsvandring i samarbete med Robert Sjöblom och Palle Andrén från Roslagen brinner. Deltagare samtliga åk 3-klasser (26 tillfällen).

Jag vill lova att de kultur- och museiverksamheter, som redan haft samarbete med Norrtälje Museer, uppskattar den hjälp man får. Vi är på det klara med önskemål och behov. Därför fortsätter vi i Alliansen utveckla organisationen Norrtälje Museer, att vara den resurs som stöttar och främjar arbetet med kulturarv i hela kommunen.

Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel