Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga Smedman fick rätt mot Försäkringskassan

Striden tog på krafterna och flera gånger var hon på väg att ge upp. Nu vill Inga Smedman inspirera andra i samma situation att fortsätta kämpa.

Inga Smedman skiner i kapp med solen. Hon har precis fått besked från kammarrätten om att hon vunnit en sista strid mot Försäkringskassan om sin rätt till sjukpenning.

– Ja, det är så jäkla skönt. Äntligen kan jag börja lägga det här bakom mig, säger hon och ler brett.

Tvisten har pågått sedan 2012 och gäller hennes rätt till hel sjukpenning.

Efter närmare 15 års arbete som kokerska blev Inga Smedman sjuk. Kroppen sa ifrån. I dag har hon konstant värk i bröstryggen, opererade diskbråck, utslitna höfter och artroser i knä och fotled. Nyligen fick hon även diagnosen fibromyalgi. År 2010 blev hon utförsäkrad och det var då allt trassel började. Trots att både läkare och arbetsförmedlingen ansåg att hon var för sjuk för att någonsin kunna arbeta igen tyckte Försäkringskassan att hon var frisk nog att jobba.

– Handläggarna på Försäkringskassan har det yttersta ansvaret och kan besluta att de inte bryr sig om vad läkarna säger i sina intyg. Det är så snett. Vad ska vi då ha läkare till, säger Inga Smedman.

I den sista domen ger kammarrätten Inga Smedman rätt till sjukpenning för 1 januari till 26 april 2012. I oktober i fjol fick hon också beslut om permanent sjukpension. Det är hennes fackförbund Kommunal och LO-TCO Rättskydd som har hjälpt henne att driva ärendet. Processen har kostat omkring 1,5 miljoner kronor. Pengar som Inga Smedman aldrig skulle ha klarat av att betala själv.

– Tidigare kunde jag gnälla när jag skulle betala fackavgiften, men nu har jag fått valuta för pengarna flera gånger om. Alla borde vara med i facket, säger hon.

Under de perioder Försäkringskassan har nekat henne ersättning har hon fått leva på mager kassa och lånade pengar. Hon övervägde även att sälja huset.

– Tänk om jag hade fått bara en del av pengarna som processen har kostat hittills. Då hade jag kunnat leva flott till döddagar.

Inga Smedman tror att det finns ett stort mörkertal gällande självmord bland dem som hamnat i tvist med Försäkringskassan.

– Det är många som inte orkar och ger upp. Anledningen till att jag ställer upp i tidningen och berättar om det här är för att peppa alla andra att stå ut. Det går att vinna, säger hon.

Själv har hon redan firat.

– Jag var ut med en väninna och åt en räkmacka i Älmsta, skrattar hon.

Och framöver då?

– Nu ska jag bara ta det lugnt och göra roliga saker. Det som är mest skönt med det här är att slippa oroa sig för ekonomin.

Överklagat beslut går till domstol

Är man inte nöjd med Försäkringskassans beslut kan man begära överprövning.

Förra året kom det in cirka 33 800 sådana klagomål.

Efter omprövning kan beslutet överklagas vidare till förvaltningsrätten.

Förra året kom det in 12 500 sådana överklaganden.

Från förvaltningsrätten kan man driva ärendet vidare till kammarrätten.

I december 2014 hade 320 300 personer sjukersättning (hette tidigare förtidspension). Av dessa var 191 200 kvinnor och 129 100 män. Det är en minskning med 12 300 personer jämfört med 2013.

56 procent av alla dem som har sjukersättning är 55 år eller äldre.