Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informera dig om klimatet – läs på nätet

Så uppmanar Eva Bergenstråhle i NT den 4 juli och fortsätter: ”Ingen får undgå att känna till vad som står på spel.” Men då måste fakta räknas, inte påståenden från olika lobbyorganisationer med begränsad trovärdighet.

Att det skulle vara bråttom med utfasning av fossila bränslen bygger på det obevisade antagandet att koldioxiden har avgörande betydelse för klimatets utveckling. Men det sker inga dramatiska klimatförändringar. Någon global uppvärmning har inte uppmätts de senaste 18 åren, polarisarna växer, öknarna krymper och inga Söderhavsöar har översvämmats. Att klimatet ständigt undergår större eller mindre förändringar är ett naturfenomen som pågått i miljontals år.

De extrema oväder vi ser ligger helt inom dessa naturliga variationer. Översvämningarna i Malmö kom efter ett dygn med 100 millimeter regn. Det svenska rekordet är 237 millimeter från 1960.

Problemen berodde på otillräckliga kommunala avlopp och minskade avrinningsytor på grund av utbyggnad av hårdgjorda ytor som t ex vägar och parkeringsplatser De ledande återförsäkringsbolagen Swiss Re och Munich Re har 2014 konstaterat minskade väderskador i världen.

Många felaktiga uppfattningar kommer från klimatpanelen IPCC:s larmrapporter som bygger på datormodeller och som de stora nyhetsbyråerna kritiklöst sprider trots att de ständigt slagit fel. När IPCC misslyckats med att spå 18 år, skräms de med spådomar för 85 år framåt.

IPCC är världens mäktigaste lobbyorganisation, styrd av FN:s nationer. Dess majoritet utgörs av diktaturer i U-länder, där korruption är ofta förekommande. De använder ”klimathotet” för att få ersättning för västländernas inbillade ”klimatskuld”. Någon sådan finns inte. Däremot är bevisen många för att naturliga krafter dominerar och att koldioxidens verkan är så liten att den inte kunnat mätas.

Diktatorernas dröm är en grön planekonomi med global omfördelningspolitik, som skulle ge dem ett outsinligt flöde av miljarder dollar. Det är vad Parisavtalet egentligen handlar om.

Den som vill följa Eva Bergenstråhles uppmaning att informera sig om klimatet bör söka fakta byggda på observationer.

Sök på denna tidnings hemsida ”parisavtalet debatt” och skilj fakta från lobbyisters påståenden. Sök mera fakta på nätet, till exempel Klimatfakta.info, Klimatsans.com, Klimatupplysningen.se.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel