Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför en tillväxtpeng – det kan stärka samhällsservicen i Norrtälje kommun

Norrtälje kommun är en fantastisk kommun att både bo och besöka. Under sommaren tredubblas befolkningen i kommunen från 62 000 till 180 000 invånare.

Många besökare dras till kommunen, och inte bara de som har sina fritidshus här. Faktum är att under 2018 hade Norrtälje kommun över 325 000 kommersiella gästnätter. Inte minst är det sommarmånaderna som lockar mest – cirka 53 procent av alla kommersiella gästnätter stod sommarmånaderna för under samma år.

Besöksnäringen är viktig för kommunen, och hjälper det lokala näringslivet genom att skapa arbetstillfällen och bidra till tillväxten. Men samtidigt kräver de många besöken också investeringar i kommunens infrastruktur. Samhällsservicen sätts på prov när ett stort antal besökare kommer till kommunen. Därför föreslår Socialdemokraterna en lagförändring som möjliggör för kommuner att lokalt kunna införa en turismavgift i form av tillväxtpeng.

Genom att kommunen tillåts att ta ut en avgift på 10-30 kronor per hotell- eller campingnatt så kan kommuner – likt Norrtälje – som har en stor besöksnäring återinvestera de pengarna i kommunen. För Norrtälje kommun skulle en sådan tillväxtpeng kunna innebära uppåt tio miljoner kronor att återinvestera i bättre samhällsservice.

Tillväxtpengen skulle kunna möjliggöra ökade investeringar för tillväxt och fler jobb i hela kommunen. Till exempel skulle vi kunna öka antalet turer med passagerarbåtar för att ge fler möjligheten att uppleva våra öar och stärka skärgårdens besöksmål och restauranger. Vi skulle kunna återinvestera tillväxtpengen för att underhålla våra vandringsleder etablera ridleder för att stärka Norrtälje som upplevelsekommun både för invånare och för besökare.

I många länder i Europa, och i flera amerikanska delstater, finns redan liknande system. Genom att införa en tillväxtpeng kan vi stärka Norrtälje kommuns samhällsservice. På så vis kan vi göra Norrtälje kommun till en ännu starkare och attraktiv besökskommun.

Ulrika Falk (S)

oppositionsråd Norrtälje kommun

Helene Hellmark Knutsson (S)

vice ordförande riksdagens näringsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel