Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrotten kostar samhället miljarder

I onsdags inträffade det andra inbrottet på kort tid där en ung flicka befann sig i hemmet. Ännu är ingen gripen och de flesta inbrotten klaras aldrig upp. Samtidigt kostar de samhället miljarder varje år, dels i pengar, dels i rädsla.

Ett inbrott medför enorma kostnader. Såväl ekonomiska som immateriella. Dels för de drabbade, dels för samhällets institutioner som utreder, lagför och försöker stävja inbrotten. Även för försäkringsbolagen innebär inbrottsstölderna stora kostnader.

Under 2013 uppgick försäkringsbranschens kostnader för inbrott i villor, lägenheter, fritidshus, företag och båtar i Sverige till närmare en miljard (987 353 000) kronor. För de privatpersoner som drabbats väntar nästa ekonomiska smäll. För förlust av egendom är självrisken i regel 1500 kronor. Men det är långt ifrån självklart att det som stulits ersätts alls, eller till fullo.

– Försäkringstagaren har bevisbördan för att få ersättning. Dels bevisa att inbrottet ägd rum och göra en polisanmälan, dels att det omfattas av försäkringen. För att få tillgångarna ersatta måste det finnas dokumentation: kvitton eller foton på att föremålen funnits i hemmet, säger Carita Lindborg, på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Beroende på vilken sorts egendom som stulits gör försäkringsbolagen en värdering. Är egendomen ny – ersätts den till fullo, annars görs ett åldersavdrag. I Norrtälje kommun anmäldes 490 inbrottsstölder under 2014. Omkring två procent av dessa klarades upp. Försäkringsbolagens genomsnittliga skadekostnad för inbrott i Sverige var 2013, 22 273 kronor.

Försäkringsbolagens skadekostnader i Norrtälje skulle med det måttet ligga på nära elva miljoner kronor. Av inbrotten i Norrtälje kommun skedde 243 i villa, lägenhet, källare, vind eller fritidshus. Självrisken för privatpersoner skulle då ligga runt 364 000 kronor. Samhällets kostnader för inbrott kan räknas i pengar, resurser eller i rädsla.

Vad prislappen blir för den tid och de och resurser rättsväsendet lägger ner är månne inte lika mätbart. Inte heller det psykologiska följder drabbade lider av inbrottets svallvågor. I början av juli bröt sig en tjuv in i en villa i Lisinge medan familjens dotter låg och sov.

– Vägen tillbaka för dottern kommer bli speciellt lång och jobbig, sa Therese Olsson-Drewsen, dotterns mamma.

I onsdags väcktes en 15-årig flicka av att en inbrottstjuv stod i hennes rum i Rimbo.

– Hon blev väldigt chockad och rädd, sa pappa Patrik Borggren.

Christer Sandström, presstalesperson för polisen i Roslagen, säger att han stött på många som inte blivit sig lika efter att ha drabbats av inbrott.

– Den olustkänsla, rädsla och otrygghet som många känner går inte att räkna i krassa pengar. Den samhällskostnaden är stor, och underskattad i berättelsen, säger han.