Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ihab rustar för demonstration

Ihab Ibrahim är palestinier och följer på avstånd konflikten i Gaza. – Vi har känslan av att hela världen bara tittar på, säger han.

Annons

Ihab Ibrahim visar sms han fått skickade till sig av Palestinska föreningen. Korta meddelanden, slagord han fått i uppgift att trycka på de plakat som ska användas under torsdagens demonstration utanför israeliska ambassaden i Stockholm.

– Den saken sponsrar jag till 100 procent, jag gör det frivilligt och är stolt över det, säger Ihab Ibrahim som driver skyltbutik i Norrtälje.

Gazaoffensiven är nu inne på fjärde veckan och dödstalen fortsätter att stiga. Ibrahim följer kriget på distans; hemma i Norrtälje visar tv:n bilder från en lokal tv-station som sänder direkt dygnet runt från Gaza. De dödas namn och ålder avrapporteras löpande. Om natten vaknar han av ljudet från bomber.

– Först och främst tänker jag på mina nära och kära, säger han.

Ihab Ibrahims släktingar i Gaza har, som så många andra civila, hamnat i kläm i de attacker israelisk militär riktat mot Hamas.

Förra veckan demolerades hans mosters hus i en bombräd. De var 24 människor som bodde där, 18 av dem överlevde och är nu hemlösa. Hans moster är 88 år, de yngsta barnbarnsbarnen är två.

– Det här är en liten del av alla människor, tänk på resten, säger Ihab Ibrahim.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i ett uttalande till CNN sagt att Israel måste förstöra de tunnlar som gör det möjligt för Hamas att ta sig in i landet obemärkt.

Attacker mot civila mål rättfärdigas retoriskt genom att Hamas påstås gömma soldater och vapen i dessa.

I sin tur besvarar Hamas attackerna genom att skjuta raketer in i Israel och skicka beväpnade män genom de tunnelsystem som Israel vill förstöra.

I förra veckan regnade granater över en FN-skola. Enligt palestinska källor dödades 15 människor i attacken. En israelisk armétalesman kommenterade att skolan i själva verket var tom och att döda transporterats dit i efterhand. Så grumlas också denna händelse i propagandan.

Men oavsett är statistiken otvetydig: styrkeförhållandena är påtagligt ojämna. 50 döda israeler, varav 3 civila, mot över 1100 döda palestinier varav över 220 är barn.

– Om tio barn dör i Israel? Om det händer i Stockholm, i New York, eller i Berlin, hur skulle världen då reagera? frågar Ihab Ibrahim.

För honom blir omvärldens passivitet ofrånkomligen ett svek.

– De godkänner att det här får hända mot vårt folk. Det händer endast i Gaza.

– Men det räcker nu, stopp! Inga fler barn, sjukhus eller skolor. Vi vill inte fightas, vi vill bara leva och dö i frihet.