Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottsprofilen som fick pris av Prins Bertil

Thage Mattsson har kallats ”Roslagsidrottens grand old man”. Den 21 januari fyller han 90 år.

Han går på Friskis och Svettis tre gånger i veckan och tar stärkande promenader. Varje morgon vid femtiden går han upp, dricker honungsvatten och äter skorpor samt läser tidningen. Han föddes i Lohärad. Fadern var statare, och Thage Mattsson var enda barnet. Som 17-åring flyttade han till Stockholm och fick grundutbildning på LM Ericsson i Stockholm.

År 1950 kom han till Norrtälje och deltog i uppbyggandet av Sporrongs verksamhet. Han blev så småningom biträdande produktionschef och orderchef. Under en period på 1970-talet var han platschef för samma företag i Ekenäs i Finland. Som 16-åring var han fotbollsmålvakt i Edsbros A-lag och spelade senare för BKV i Norrtälje fram till 1952. I många år har han varit verksam i föreningens styrelse.

Thage Mattsson var dessutom från 1950-talet och framåt verksam som ungdomsledare inom idrotten, särskilt inom fotbollen.

Vad sa hans far om alla aktiviteter inom yrkesliv och idrott?

– Han undrade ”hur mycket orkar du med egentligen”, säger Thage Mattsson. Jag svarade att jag orkar med hur mycket som helst.

– Det man har intresse för, orkar man med, tillägger han. Och jag är född med organisatorisk förmåga.

Förutom som lagledare har Thage Mattsson från 1956 varit aktiv som fotbollsdomare i 36 år, varav 12 år som förbundsdomare. Även under sin period i Ekenäs dömde han fotboll. Han har också varit bandydomare. I Norrtälje startade han bordtennis och blev ordförande både lokalt och inom Upplands bordtennisförbund.

På 1950-talet började han skriva om sport i UNT, Upsala Nya Tidning. Han skrev för den tidningen i 33 år, fram till för 10 år sedan. År 1949 gifte han sig med sin Gertrud, som var från Estuna. Han är änkling sedan 1979.

Thage Mattsson har tilldelats utmärkelser som Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld och Svenska bordtennisförbundets högsta utmärkelse. Bland meriterna märks att han anordnade flera landskamper i Norrtälje, mot dåvarande Väst-Tyskland och Öst-Tyskland. Genom åren har han rest till många internationella idrottsevenemang med andra idrottsledare från hela landet. Gänget kallar sig SOS, vilket betyder Swedish Olympic Society.

Till de starkaste minnena hör när han var på VM i Rom 1987.

– Patrik Sjöberg vann höjdhoppet i en otroligt spännande tävling, som höll på väldigt länge, säger Thage Mattsson.

En plats han trivs på, är växthuset i föräldrahemmet i Sättraby, med odling av tomater.

Thage Mattsson

Aktuell: Fyller 90 år i dag den 21 januari

Födelseort: Lohärad

Bor: I Norrtälje

Känd för: Idrottsverksamhet, särskilt inom fotboll

Utmärkelser: Bland annat Riksidrottsförbundets guldmärke 1983, utdelat av Prins Bertil

Föreningsverksamhet: Är ordförande i bostadsrättsföreningen och sekreterare i Odd Fellows seniorklubb

Övriga intressen: Främst att resa, samt att laga mat

Firar födelsedagen: Med mottagning i hemmet på eftermiddagen

Bok på nattduksbordet: ”Svennis – min historia” av Sven-Göran Eriksson och spökskrivaren Stefan Lövgren