Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottsforskaren: Viktigt att barn rör på sig

Det är viktigt för barn med fysisk aktivitet, men blir vardagen för inrutad måste föräldrarna bromsa, menar idrottsforskaren.

Annons

Hansi Hinic forskar om barn och idrottande, motivation och föräldrainvolvering vid Högskolan i Halmstad. Om barnens liv rutas in alltför mycket av aktiviteter är det föräldrarnas skyldighet att dra i bromsen, anser han.

Behöver förskolebarn idrotta?

– Nej, det viktiga är att barn är fysiskt aktiva och rör sig mycket. Men jag ser inga problem med att barn går på ”plask och lek” eller liknande, så länge de tycker att det är roligt och det sker av egen vilja.

Kan en femåring lära sig reglerna i exempelvis fotboll?

– Först i nioårsåldern förstår barnet samspelet i fotbollen. Förskolebarn förstår inte heller instruktioner som ”håll kanten!”. Tränaren måste vara tydlig, ge konkreta exempel och se till att reglerna är enkla, så att spelet anpassas efter barnens förutsättningar och mognad.

Vad får barn ut av att gå på en idrottsaktivitet?

– De träffar nya kamrater med liknande intressen. De lär sig också mycket som de tar med sig till livet i allmänhet, som respekt och tolerans. Via idrotten kan barn också lära sig att sköta skolan och passa tider. Men frågar man barnen själva, handlar det om att ha kul – badminton, eller vad det nu kan vara, är livet!

Vilka är baksidorna?

– Exempelvis när barnet känner en press från föräldrarna att prestera, försvinner glädjen i idrotten. Föräldrarnas krav är en av de vanligaste orsakerna till att barn slutar att idrotta.

Hur många aktiviteter är egentligen lagom?

– Skräckexemplet är när barn har någon aktivitet varje dag. Det kan leda till att de aldrig känner sig fria och lediga för att leka. Föräldrarna måste se till att det inte blir för mycket. Men att ha roligt tillsammans med andra barn i en idrott ett par, tre gånger i veckan är inte fel. Det viktiga är att man lyssnar på barnets signaler.

LÄS ÄVEN:

Aktivitetshetsar du dina barn? Så får ni en balanserad fritid

Hansi

Hansi Hinic forskar om barn och idrottande, motivation och föräldrainvolvering vid Högskolan i Halmstad.

LÄS MER:

Aktivitetshetsar du dina barn? Så får ni en balanserad fritid