Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrotten behöver 500 miljoner under sommaren och hösten

Idrottsrörelsen har precis som många andra områden i samhället drabbats av coronakrisen. Vi vet att många prövningar återstår men vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur denna kris och att vi kan fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle.

Uppland, Sverige och världen kommer vara förändrad och Sverige kommer att behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.

Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. Riksidrottsförbundet fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen.

Vid ansökningstidens slut hade 4 064 föreningar i hela landet sökt varav 180 i Uppland. I Norrtälje kommun hade 34 föreningar sökt stöd.

I Uppland har fotboll, ridsport och golf haft flest föreningar som sökt. I hela landet uppgick den totala ansökningssumman till nästan 1,3 miljarder kronor och Riksidrottsstyrelsen fick skära bort 800 miljoner kronor. Detta handlade enbart om perioden till och med den 30 juni. Dessutom har de flesta kommuner i Uppland givit stöd genom att till exempel betala ut extra ekonomiskt stöd till föreningar, slopa markeringsavgifterna eller betala ut ett oförändrat kommunalt LOK-stöd trots att verksamhet har ställts in.

De två delar som påverkat och kommer att påverka idrottsrörelsen mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort. Oavsett när eller hur det sker kan vi vara säkra på att det under sommaren och början av hösten kommer råda en förändrad situation.

De föreningar som har evenemang i juli och augusti drabbas hårt och har samtidigt inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det var tidsbegränsat fram till den 30 juni. I Norrtälje kommun har Spillersboda IF Norrtelje fått ställa in sin loppmarknad som årligen lockar omkring 2 000 besökare och genererar stora intäkter till föreningen.

Riksidrottsförbundet har äskat om en förlängning av regeringens stödpaket med ytterligare 500 miljoner kronor. Vi vet att idrotten drabbats mycket hårdare än 500 miljoner kronor.

Vi förstår att idrottsrörelsen inte kan bli fullt ut kompenserad. Det är dock mycket viktigt att vi får ett snabbt besked från regeringen. Vi kämpar varje dag för att föreningslivet ska överleva och klara sig tillräckligt så att vi kan fortsätta vara den mötesplats som människor behöver. Det gäller både under krisen och efter krisen.

Pyry Niemi, ordförande RF-SISU Uppland (där Norrtälje kommun ingår)

Dag Söderberg, distriktsidrottschef RF-SISU Uppland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel