Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ideellt arbete till gagn för fåglar

Frivilliga från Roslagens ornitologiska förening, ROF, rycker ut med röjsåg, sekatör och grensax. Allt för att förbättra tillvaron för våra fåglar.

Roslagens ornitologiska förening är en ideell förening verksam i Norrtälje kommun. Under sina vingar har föreningens över 200 medlemmar tolv särskilt intressanta fågellokaler i Roslagen. Från Örsten på Singö, Rönnskärsudde på Väddö, Skatudden vid Grisslehamn i norr till Svenska högarna långt i ut havet och med Hederviken i Närtuna som västligaste utpost.

En av dessa områden är Riddersholms naturreservat.

–Här finns ett mycket rikt växt- och fågelliv, säger Gert Straschewski, som var ansvarig för just den här helgens restaurering.

Han slår fast att det trots att området betas inte räcker till. Människan måste hjälpa till att röja annars växer markerna snabbt igen på samma sätt som de gjorde i Ängsö nationalpark i början av 1900-talet.

Sly utarmade markerna. Insekterna försvann. Det rika blom- och fågelliv, som skapats tack vare århundranden av jordbruk, raderades ut på några år.

I Riddersholm finns mängder av blom- och fågelarter knutna till jordbrukslandskap. Där betar djur hela somrarna. Men det räcker inte. Så tillsammans med markägaren Skärgårdsstiftelsen hjälper medlemmarna till med restaureringen.

– Korna kan inte ta hand om allt, säger han.

I år var det dels strandområdet kring Norrsundet som röjdes från midjehögt sly och dels förbättrades utsikten från de hällar som man kan stå och spana på fågellivet ifrån.

– Det här måste göras vart tredje eller fjärde år, säger Yvonne Larsson, Norrtälje.

Hon ingår i föreningens styrelse och försöker delta så ofta som möjligt.

– Det här är ett bra sätt att komma ut i naturen. Samtidigt kan jag göra mig jättenyttig. Och så får ja ta del av den enorma kunskap som många har, säger hon.