Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I morgon börjar allvaret för Hancock och Jonsson

Båda fick fjolåret delvis förstört av skador. Inför årets första VM-tävling, Nya Zeelands GP, är Andreas Jonsson och Greg Hancock sugna på poäng och en bra säsongsstart.

Greg Hancock, deltidsboende i Syninge, har redan två VM-guld (1997, 2011). Och han har kört samtliga GP-tävlingar sedan VM började köras i nuvarande form 1995. Är han mätt? Nej, nej.

– Hungern efter ett nytt VM-guld avtar aldrig. Det går upp och ned under säsongerna, men viljan att vinna VM finns där hela tiden. det är hela tiden mitt fokus, säger den snart 44-årige amerikanen som även kört 14 säsonger för Rospiggarna (lämnade för Piraterna, Motala, 2010).

Om fjolårets VM-säsong säger Greg:

– Jag fick en bra start på GP i fjol, men sedan kraschade jag rejält i Polen och skadade mig. Jag åkte på en whiplashskada som jag aldrig blir av med, utan jag får lära mig hantera den. Den påverkar mig och finns där hela tiden, men med rätt behandlingar och rätt träning går det att åka ändå.

– Men jag tappade många poäng under skadetiden i fjol, det tog 2-3 månader innan jag kände mig helt okej. Utan det hade jag garanterat varit med och fajtats om guldet hela vägen.

Nu blev det ändå en fin fjärdeplats för speedwayvärldens jämnaste förare (han har under sina 19 år i VM bara varit sämre än totalsexa i VM-serien två säsonger).

Vintern har han som vanligt tillbringat hemma i Kalifornien, USA.

– Där har jag gjort mängder med tester av nya delar och det känns riktigt bra. Sedan är det nyttigt för mig att hålla på när jag är där hemma. Där är jag ensam och får tvätta och fixa med cyklarna själv, vilket gör att jag uppskattar mina mekaniker ännu mer när jag kommer tillbaka till Europa, säger Greg och skrattar.

Känslan inför GP-premiären är bara bra.

– Jag åker till Nya Zeeland med en härlig och positiv känsla. Jag tycker banan där är underbar och jag åker dit för att vinna. Det finns inget annat för mig.

Andreas Jonsson hade ett mycket tungt VM-år i fjol. En slutgiltig trettondeplats var långt under målsättningen.Skador störde även Andreas under säsongen, bland annat spräckte han ett skulderblad. En rejäl smäll avslutade också säsongen i en öppen tävling i Polen.

– Jag hade tur där, det kunde gått riktigt illa. Piotr Swiderski kraschade och hans cykel studsade ut framför mig. Jag rammade den och flög säkert 25 meter innan jag slog i backen, minns Andreas. Smällen sänkte mig i ungefär en månad, så fysträningen fick vänta.

När NT träffar honom är det dagen innan han ska till Nya Zeeland och fysiken och känslan är på topp.

– Jag har haft ett par dåliga VM-säsonger nu sedan silvret 2011. Det har gått ganska bra i de flesta ligorna, men i just GP har det inte fungerat. Nu går jag inte ut med någon uttalad målsättning, men jag ska i alla fall bli bättre i GP-serien än förra säsongen.

Varför har du varit så ojämn de senaste säsongerna?– Svårt att säga, men i fjol var jag inte alls nöjd med motorerna. Det blev alldeles för svajigt och det kändes som att jag åkte med olika grejer hela tiden. Det var som att singla slant om hur det skulle gå.

Och när man väl tappar i GP så smyger sig stressen på?– Det kanske mer är en osäkerhetskänsla som växer fram. Då gäller det att vara stark och hela tiden utvärdera vad som händer. Nu hoppas jag att jag i år kan höja min lägstanivå. Jag vet att det inte går att vinna alla heat i GP, men jag ska göra allt för att bli jämnare.

Känslan inför GP-premiären nu är bra?– Ja, jag fick en bra känsla efter premiärtävlingen (Best Pairs i Torun i Polen för en vecka sedan). Det gick bra rent åkmässigt, även om jag saknade en del fart. Men nu har jag med mig de motorer jag tror mest på till Nya Zeeland så det känns bra.

Något som Andreas hoppas ska få stor effekt av i år är en lite ny startteknik han har tränat in.

– Jag har ofta fått lite för mycket res i starterna så nu har jag ändrat så att jag sitter på ett annat sätt på cykeln. Och det känns som jag får drivet mer framåt än uppåt redan nu. Det är absolut ett steg framåt och jag är väldigt exalterad och förväntansfull för att åka dit och se vad jag kan göra.

NT:s Pove Persson tippar VM

1. Nicki Pedersen, Danmark.

2. Chris Holder, Australien.

3. Niels Kristian Iversen, Danmark.

4. Darcy Ward, Australien.

5. Jaroslaw Hampel, Polen.

6. Greg Hancock, USA.

7. Tai Woffinden, Storbritannien.

8. Andreas Jonsson, Sverige.

9. Matej Zagar, Slovenien.

10. Kenneth Bjerre, Danmark.

11. Fredrik Lindgren, Sverige.

12. Chris Harris, Storbritannien.

13. Krzystof Kasprzak, Polen.

14. Martin Smolinski, Tyskland.

15. Troy Batchelor, Australien.

5 april:

Deltävlingarna: Auckland, Nya Zeeland.

26 april: Bydgoszcz, Polen.

17 maj: Tammerfors.

31 maj: Prag.

14 juni: Målilla.

28 juni: Köpenhamn.

12 juli: Cardiff.

16 augusti: Riga.

30 augusti: Gorzow, Polen.

13 september: Vojens, Danmark.

27 september: Stockholm.

11 oktober: Torun, Polen.

Premiären i morgon sänds klockan 07.00 i TV10.