Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kläm när förskolan har stängt

Almira Sarkic, 24, tvingas pendla tre timmar om dagen för att lämna sitt barn på förskola. Förskolan, som annars ligger i Herräng, flyttar till Hallstavik under sommaren.

Annons

– Visste ni att om man bor i Herräng och inte har körkort så kan man inte jobba under sommaren?

Almira Sarkic, är förbannad. Ännu en sommar kommer hon att vara utan jobb och behöva planera sina dagar efter kommunens busstidtabeller – för att hennes son på två år ska kunna gå på förskola. Under fem veckor stänger kommunen Herrängs förskola i Norrtälje kommun. Då får de barn som inte kan vara hemma åka 13 kilometer bort till Hallstavik för en förskoleplats.

Almira Sarkic har inte körkort och tvingas därför ta bussen halv åtta på morgonen för att lämna sonen på förskolan. Senast halv tre varje dag ska hon vara tillbaka igen för att hämta sonen.

Det innebär att hon pendlar fram och tillbaka i cirka tre timmar varje dag för att hämta och lämna på förskolan.

– Från busstationen måste jag dessutom gå fyra kilometer fram och tillbaka från dagis och sen vänta in hembussen som går klockan 10.40, det är helt absurt, säger hon.

Det dagliga pendlandet, som tar upp större delen av dagen, gör det svårt för henne att få vardagslivet att gå ihop. Hon är ensamstående med tre barn, varav två bor med henne. Just nu går hon på socialbidrag och har varken möjlighet att jobba eller råd att ta körkort.

Hon sitter i en rävsax eftersom socialtjänsten säger att hon måste prioritera en förskoleplats för sitt barn framför ett jobb.

– Jag har struntat i att skaffa ett jobb för annars får jag säga upp mig innan sommarn, säger hon förtvivlat.

Att förskolan flyttar drabbar inte bara hennes son, utan även två andra barn som är i behov av förskoleplats.

Almira Sarkic tycker att kommunen borde erbjuda gratis skjuts till barnen eftersom de får åka så långt.

– Det är konstigt att de kan erbjuda förskoleplats men inte skjuts. Kommunen stänger ju ner dagiset och hyr ut det till dansarna som ska bo där under Herräng Dance Camp. Då borde de ju kunna betala för skjuts, säger hon.

– Varför ska vi som bor här behöva flytta på oss? Det handlar bara om att kommunen vill tjäna pengar, dagis får inte ett korvöre, menar hon.

Tidigare i år hade föräldrarna på förskolan ett möte där de flesta var överens om att förskolan borde få ta del av pengarna som kommunen tjänar på att hyra ut lokalen under Herräng Dance Camp. Men än så länge har ingenting hänt, berättar Almira Sarkic.

Hon valde att placera sin son på Herrängs förskola för att den var bra och låg nära hennes hem. Men om förskolesituationen inte blir bättre kanske hon blir tvungen att flytta snart.

– Jag kommer förmodligen behöva flytta, vilket inte är så lätt för mig.

– Det är jättetråkigt, för jag trivs här men jag måste ju ha ett jobb att försörja mig på. Och så länge jag inte har körkort så fungerar det inte, säger hon.

Brist på barnomsorg i landet

En rapport från kommunal från 2012 visar att:

Fyra av fem förskolor håller stängt på sommaren, vanligast i fyra veckor.

Var femte förälder har inte fått något erbjudande om annan omsorg när den ordinarie omsorgen håller stängt.

Fyra av tio känner stress över att förskolorna stänger eftersom de av ekonomiska skäl inte kan ta semester i samma omfattning som skolorna håller stängt.

Särskilt föräldrar som är ensamstående och arbetslösa och är beroende av sommarvikariat drabbas.

Många kommuner bryter mot lagen om att föräldrar som förvärvsarbetar, studerar, är arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas barnomsorg, även på sommaren.

Källa: Kommunal