Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresrapport skapar debatt

För låga hyror i centrala hyresrätter gör att det byggs för lite. Det menar Boverket i ny rapport. Men slutsatsen kritiseras av hyresgästföreningen i Norrtälje

– Segregationen väntar runt hörnet, säger Birjer Johnsson, hyresgästföreningen i Norrtälje.

Nyligen kom Boverket med en rapport där skulden för bostadsbristen läggs på hyresregleringen. Bruksvärdessystemet, som innebär att hyrorna fastställs centralt i förhandling mellan fastighetsägare och hyresgäster, håller nere hyrorna och skapar för lite rörelse på bostadsmarknaden. Systemet ger därmed ingen uppmuntran till att flytta. Vilket leder till att allt för många bor kvar i större lägenheter än vad behoven kräver. Boverket anser att det av den anledningen saknas 40 000 hyreslägenheter, framför allt i Stockholm.

Stefan Ekholm, vd för KJ förvaltning som hyr och förvaltar fastigheter i centrala Norrtälje, välkomnar rapporten.

– Systemet skapar en inlåsningseffekt. Unga människor tvingas flytta in i dyra hyresbostäder. Medan de som redan har hyreskontrakt bor relativt billigt, säger Stefan Ekholm.

Birjer Johnsson, vid hyresgästföreningen i Norrtälje håller inte med.

– Skulle man ha fri hyressättning skulle resultatet bli att de som har mest pengar får bo centralt. Risken är då stor att segregationen ökar, säger han.