Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgästföreningen oroad över hyrorna

Dyra markaffärer och höga räntekostnader till kommunen bär skulden för Roslagsbostäders höga hyror. Det anser Birjer Johnsson, ordförande i Hyresgästföreningen.

Annons

Birjer Johnsson varnar för ännu högre hyror, sämre underhåll och ekonomiska bekymmer för bolaget framöver.

– Det är ett bra och välskött företag men ägarna, Norrtälje kommun, måste tänka om. Andra kommuner hjälper sina bostadsbolag i svåra tider, det har Norrtälje aldrig gjort, säger han.

Enligt Johnsson lades grunden till de höga hyrorna när Roslagsbostäder byggde på Flygfältet i Norrtälje på 80- och 90-talen. Dyra markköp resulterade i höga räntekostnader för bolaget. Ränteutgifterna ökade ytterligare när kommunen införde en ny finanspolicy 2009. Den innebär att Roslagsbostäder ska låna via kommunens internbank och betala ett extra räntepåslag på 1,5 procent som täcker administration för upplåning och riskhantering.

– Ingen annan kommun i landet är i närheten av att ta ut 1,5 procent av sina bostadsbolag. Snittet ligger kring 0,3 procent, säger Birjer Johnsson.

Roslagsbostäders vd Anders Hermanson konstaterar att påslaget är högt, men han anser inte att det är orsaken till bolagets höga hyror.

– Vi låg högt redan innan det infördes, säger han.