Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HVB-hemmet inspekterades i fjol

Under tisdagen fick de boende som en nödlösning flytta till ett annex som ligger intill den nedbrunna huvudbyggnaden.

Annons

NT har sökt föreståndaren Lotta Texte och andra anställda, men de har via anhöriga avböjt att prata. Enligt uppgift satt de under tisdagen i krismöte.

Textes HVB-hem, HVB står för hem för vård och boende, drivs av ett privat bolag och fick sitt tillstånd 2007. Boendet 14 platser för vuxna, både kvinnor och män, med psykiatriska funktionshinder.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten var 13 av dessa platser belagda vid tiden för branden.

Norrtälje kommun har köpt fem av dessa platser men vill inte gå inte gå in på detaljer kring de boendes problematik.

– De har individuella behov, sa chefen för sjukvårds- och omsorgskontoret Christine Dahlbom Nygren till NT på den presskonferens som Norrtälje kommun, polisen och räddningstjänsten höll under tisdagen.

Intill den nedbrunna huvudbyggnaden finns två mindre annex och dit ska de boende ha flyttats tillfälligt som en nödlösning.

– Nu gäller det att skapa trygghet och stöd, men sedan är det upp till de placerade kommunerna att lösa boendefrågan, sa Christine Dahlbom Nygren.

HVB-hemmet hade enligt årsredovisningen 2012 fem anställda och året innan sex anställda. Under brandnatten var åtminstone en av dem i tjänst.

I slutet på november förra året gjorde räddningstjänsten en brandinspektion på HVB-hemmet.

– Det fanns inga anmärkningar, säger räddningschefen Lars Anderman.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som sköter tillsynen av HVB-hem är en tillsyn planerad av verksamheten i oktober, men om det blir av är oklart.

– Vi får överväga om och hur det ska gå till, säger Sofia Urby Engren, inspektör på IVO.