Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hutlösa avgifter för VA-installation

Jag är en av flera hundratals fastighetsägare i Västanvik som försöker få Norrtälje kommun att drastiskt reducera kostnaderna för oss som måste installera VA. Dessa kostnader är nämligen hutlösa. Vi kommer att få betala cirka 350 000 kronor, plus grävning och installation av bland annat el på tomterna för 50 000–100 000 kronor. Totalt cirka 400 000–450 000 kronor.

Detta accepterar vi inte. Denna kostnad stiger för varje år som Norrtälje kommun fördröjer installationen av VA för oss.

Västanvik skulle ha haft VA installerat 2014–2015. Detta sprack ju av kända anledningar, genom det politiska schabblet före valet 2014. Ett antal tomter fick dock VA installerat redan 2015–2016 i Västanvik och fick betala cirka 260 000 kronor för detta.

Vi fastighetsägare som inte har fått VA redan ska inte betala mer än den kostnad som kommunen har redovisat till Svenskt Vatten (se nedan). Dessutom lämnar Norrtälje kommun VA fullständigt felaktiga (lögnaktiga) uppgifter till organisationen Svenskt Vatten som sammanställer samtliga kommuners kostnader för att få VA installerat av ett så kallat typhus A.

Ett typhus A definieras av Svenskt Vatten som fristående bostadshus, med 150 kvadratmeter boyta, fem rum och kök, toalett med badrum, extra toalett, tvättstuga, 800 kvadratmeter tomt, vatten, dag- och spillvatten ingår.

Norrtälje kommun redovisar till Svenskt Vatten att man 2018 debiterar en fastighetsägare en kostnad för att få VA installerat till tomtgräns enligt typhus A på 221 566 kronor. Dessa uppgifter lämnades i januari–februari 2019. Därefter steg dessa kostnader till 350 000 kronor. Det ger en snygg höjning med närmare 60 procent.

Vi fastighetsägare kräver att vi ska maximalt debiteras en kostnad för VA-installation som är max 221 556 kronor, vilket är den kostnad kommunen har redovisat till Svenskt Vatten. Vi kan inte rå för att Norrtälje kommun fördröjer och flyttar fram datum för vår VA-installation gång på gång genom att schabbla.

Vi har försökt att få ta del av de kostnader som Norrtälje kommun använder för att försvara sina höga kostnader för bland annat entreprenad. Trots att dessa är offentliga handlingar får vi inte ta del av dem.

Vi fastighetsägare är väl medvetna om att Norrtälje kommun nu försöker vältra över kostnaderna som orsakades av schabblet med VA

För oss fastighetsägare i Västanvik skulle kostnaden för alla 455 fastigheter i Västanviks VA-installation fram till tomtgräns kosta totalt 160 miljoner kronor; för en enda samfällighet.

Vi fastighetsägare är väl medvetna om att Norrtälje kommun nu försöker vältra över kostnaderna som orsakades av schabblet med VA strax före valet 2014 samt alla förseningar kommunen har gjort. Norrtälje kommun ska själv stå för de kostnader som är orsakade av sin egen fördröjning av VA-utbyggnaden i Västanvik.

En något märklig sak med denna dyra VA-installation är att Norrtälje kommun avser att i VA-installationen till varje fastighet installera en vattenmätare. Bara denna vattenmätare kommer att kosta varje fastighets­ägare 7 565 kronor per år. Observera årligen. Inte en engångskostnad, utan årligen.

Efter tio år har varje fastighetsägare betalt 75 650 kronor för en vattenmätare som kommunen har betalat max 1 000 kronor i inköp för. Förklaringen vi har fått är ”goddag yxskaft”.

Lars Sime, Västanvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel