Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husläkarna kommer att kräva nytänkande

Vi vill att var och en av oss ska kunna välja en fast husläkare. Vårdcentralen ska vara sjukvårdens bas och husläkaren där behöver arbeta i ett team med alla de kompetenser varje enskild patient behöver. Husläkaren ska dessutom kunna samordna den mer specialiserade vård som vissa patienter kan behöva, inte minst de med många sjukdomsdiagnoser.

Det är ett högt ställt mål och en reform som kommer kräva resurser, ansträngning och nytänkande. Vi hoppas att även Bengt Annebäck ska kunna övertygas. Den här gången ska vi verkligen få det att fungera.

Ett stort problem för svensk hälsa och sjukvård är bristande kontinuitet och tillgänglighet till nära vård – till vårdcentraler och husläkare. Att alla ska kunna välja en egen fast husläkare har därför varit ett viktigt mål för liberal sjukvårdspolitik sedan 1970-talet.

Nog trodde våra företrädare som satte husläkarfrågan på valaffischer 1976 att frågan skulle lösa sig – inte att den skulle återkomma på valaffischer 2018. Men tyvärr, trots våra ansträngningar och trots de reformförsök som gjorts har vi inte nått ända fram.

Husläkarreformen 1994 nådde långt under dåvarande sjukvårdsminister Bo Könbergs (FP) tid, men skrotades tyvärr av följande S-regering. Vårdvalet som rått sedan 2008 har förbättrat möjligheterna och tillgängligheten men det har inte fokuserat tillräckligt på kontinuitet och på relationen mellan den sjuka människan och hennes läkare.

Det ska vi nu rätta till - glädjande nog i samarbete med bland andra Socialdemokraterna, som tack vare Liberalerna och januariavtalet nu sluter upp bakom husläkartanken. Liberalt styrda Västra Götalandsjukvården visar att det är möjligt: där har på mycket kort tid mer än fyra av fem patienter fått en namngiven husläkare.

Slutligen håller vi helt med Bengt Annebäck om att varje anställd i sjukvården ska ha en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljön är i sig ett skäl till denna reform. Staten behöver ta ett större ansvar för att tillräckligt många specialister utbildas, så att dagens husläkare får fler kollegor.

Vi vill också låta Socialstyrelsen ta fram ett spann för hur många patienter det är klokt att en husläkare har. Dessutom behöver Arbetsmiljöverket få ett uppdrag att ge råd och stöd om god arbetsmiljö.

Husläkarreformen är helt nödvändig för så många människor, och den kräver verkstad. Vi är redo att kavla upp ärmarna.

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd

Robert Beronius (L), kommunalråd Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel