Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hurra – ni gjorde det faktiskt!

Annons

Oavsett de detaljerade skälen till beslutet, vet vi sedan en tid att Norrtälje kommuns politiker kom fram till att det bästa för Singöbygden var att överlämna Singö skola till Singöborna. Det visar på förståelse för de ideella krafter som helt utan egennytta lägger ner oerhört med tid och energi på att skapa möjligheter för människor att bo och trivas i kommunens nordöstra del, i Väddöbygden.

I september förra året skrev vi ett väl motiverat och, som vi själva menar, välgrundat debattinlägg i Norrtelje Tidning. Det var för att stötta ett överlämnande av Singö skola och hembygdsgården på Björkö till föreningarna som sagt sig villiga att ta över fastigheterna enligt de villkor man sagt sig kunna och vilja, avseende såväl funktion som ekonomi.

Inlägget avrundades med en vädjan till alla politiska företrädare i kommunen att se möjligheterna som detta skulle innebära långsiktigt. Bildligt talat sträcka på ryggen, glömma skyttegravsretoriken, se varandra förlåtande i ögonen och förhålla sig till den vilja som alla tyckts eniga om i Norrtälje kommuns landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram.

Óbygdir kallas de mest avlägsna otillgängliga, ogästvänliga delarna i Island. Det betyder som det låter, o-bygden, alltså platser där inga människor kan bygga och bo. Dit tar man sig helt enkelt bara med särskilda transportmedel.

Det gäller dock inte Väddöbygden som är synnerligen gästvänlig från norr till söder, något som åtskilliga från Storstockholms- och Uppsalatrakten upptäcker i allt högre utsträckning.

Såväl i länet som kommunen är ändå Väddöbygden en slags utbygd där den ligger i kommunens och länets nordöstra del. För att den ska kunna behålla sin särart, men också utvecklas för att möta framtiden, behöver man vända ansiktet mot området och resa hit så att man kan känna det ända in i märgen. Ett enkelt sätt är att packa kaffekorgen, lägga ner en kikare och göra en vårutflykt till någon av de, för länet unika platser, som flyttfåglarna passerar.

Det är med glädje och respekt som vi ser att skolfastigheten på Singö nu överlämnas till Singöborna precis så som vi hoppades. Särskilt uppskattar vi att såväl kommunens politiska majoritet, som oppositionen i kommunstyrelsens arbetsutskott, beslöt enhälligt att lämna Singö skola tillbaks till dem som en gång såg till att den blev verklighet.

Ett märkbart tecken på att orden i landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogrammet inte bara är ord…

Vi bugar för klokskapen i detta och emotser detsamma avseende Björkö-Arholma.

Hans-Åke Sperne, Väddönavet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel