Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänker Miljöpartiet?

För många jordbruk i Roslagen och i övriga Sverige är skogen en viktig stomme tillsammans med att bruka djur och åker.

Många känner eller kanske borde känna en oro i vad delar av Miljöpartiets förslag till ny skogspolitik kan komma innebära om Miljöpartiet får bestämma.

Vi, från Landsbygdspartiet oberoende, som skriver detta befarar att sannolikheten är stor att kostnader knutna till Miljöpartiets förslag och synsätt till ny skogspolitik kommer att läggas på skogsägare, liten som stor.

De stora skogsbolagen reder sig troligen i makt av sin storlek, men för den mindre skogsbrukaren blir det förmodligen dödsstöten.

I Miljöpartiets förslag säger Helena Leander, miljöpolitisk talesperson för partiet bland annat följande:

-Att det borde vara självklart att människor får vara med och tycka till om avverkningar i sitt närområde.

Miljöpartiet föreslår att skogsbolagen ska tvingas ha samrådsmöten med de boende i området innan en avverkning.

Vidare menar Leander att miljöorganisationer skall ges talerätt i fråga om avverkningar, det vill säga ges möjlighet att överklaga.

Den möjligheten ges inte i dag genom skogsvårdslagen. Skogsstyrelsens beslut skall alltså kunna överklagas. Medan prövningen pågår ska skogen inte få avverkas.

Miljöpartiet vill också att det skall införas samrådskrav för att kunna ta större hänsyn till sociala aspekter, samrådsmöten där kringboende informeras om avverkningsplaner och ges möjlighet att lämna synpunkter innan avverkningsanmälan lämnas in.

Landsbygdspartiet oberoende anser att Miljöpartiets tankar och förslag på ny skogspolitik är alldeles för onyanserade och direkt skadliga för landsbygden.

Dessutom riskerar deras politik att slå ut det som de säger sig vilja gynna, exempelvis betesdrift.

Vi menar också att den skogs- och markägarpolitik som hitintills i modern tid varit rådande i Sverige, med relativt många små privata markägare gynnar en biologisk mångfald och ekologisk resiliens (återhämtningsförmåga), dessutom ger en motståndskraft mot tänkbara förändringar i vår omvärld.

Att då straffa alla, för att några eventuellt gör fel är inte rätt väg att gå. Detta leder i längden till att ännu fler människor, av ekonomiska skäl, tvingas lämna sina hemtrakter.

Landsbygdspartiet beroendes svar på vad vi vill göra, för att möta förståelsen och acceptansen för att naturresurser brukas, är i stället en decentraliserad beskattning och beslutanderätt av exempelvis naturbruk.

Landsbygden och många mindre orter lever med miljöingrepp från kraftverksbyggen, gruvdrift, skogsbruk och annan tung industri, men i dag kommer endast en marginell bit av skatteintäkterna tillbaka. Det vill vi ändra på.

Vem har glädje av överbefolkade storstäder och en i det närmaste obefolkad landsbygd?

Fler frågor där vi vill annat än Miljöpartiet är exempelvis rovdjursfrågan, omförhandling av EU-medlemskapet, rättvis drivmedelsbeskattning och vindkraftsverkens närhet till bebyggelse.

Förutom att vi söker väljarnas förtroende till Norrtälje kommunfullmäktige ställer vi även upp i riksdagsvalet samt några landsting i år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel