Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur påverkas vi av läget i Ukraina?

Ukraina har kallats Europas kornbod (Sovjets kornbod). Ukraina har ett oerhört bördigt slättlandskap. Hitler var en gång i tiden mer intresserad av oljan, för sin krigsmaskin, som fanns i Kaukasus och inte spannmålen som fanns på vägen dit.

Nej, Ukraina kan inte liknas vid Sverige och Putin är mer intresserad av att säkra sina marinbaser för tillgång till Medelhavet, än av tillgång till spannmål.

Vad har detta med Sverige att göra? Kanske ingenting? Vem vet? Vad vi vet är följande. Vid tidigare orostider, främst första världskriget, hade vi svårt att försörja oss själva med livsmedel. Framförallt minnet från första världskrigets ransoneringar gjorde att dåvarande regering, med Per Albin Hansson i spetsen, gjorde mycket för att hålla självförsörjningsgraden hög under 1930-talet. Detta medförde att ransonering inte blev svårare än nödvändigt under andra världskriget.

Självförsörjningen fungerade – beredskapen var god ända fram till EU-inträdet i mitten av 1990-talet då de stora beredskapslagren för livsmedel avvecklades. En av målsättningarna för EU:s gemensamma jordbrukspolitik är att trygga livsmedelsförsörjningen, dock utan att det finns gemensam lagerhållning för beredskapsändamål. En bristsituation måste därför hanteras med hjälp av resurser hos privata aktörer.

Men vid blockader och spärrade importvägar hjälper detta föga. Det finns sedan EU-inträdet inte längre något självförsörjningsmål för livsmedel i Sverige. Vår självförsörjningsgrad är knappt 40 procent. Är vi så naiva att vi tror att exempelvis Frankrike skulle sända livsmedel till oss, som de i en krissituation själva behöver? Inom en vecka skulle bristerna börja synas i våra butikshyllor. Efter någon månad skulle det bli allvarliga problem.

Ukraina tillhör Europa, men likväl drabbas landet av en aggressiv granne, en granne som anser sig ha territoriella krav. Detta kan eskalera utom kontroll oavsett vad Carl Bildt eller Jan Eliasson anser om saken.

Vi har samma aggressiva granne som Ukraina. Historien visar att krig fanns, finns och kommer att fortsätta att finnas. Minns ni de olympiska sommarspelen i Berlin 1936 och vad som sedan hände? Minns ni de olympiska vinterspelen i Sarajevo 1984? Vem kunde då tro att bara några år senare skulle Sarajevo vara svårt krigshärjat? Och nu vinter-OS i Sotji 2014. Vi har inte svaret ännu, men det ser inte bra ut.

Det vi har gemensamt med Ukraina är att vi lever i en omvärld över vilken vi inte har någon som helst kontroll. Det vi själva kan ordna med är främst att se till att vi kan föda vår egen befolkning oavsett politiskt klimat i omvärlden. I det scenariot spelar vår svenska bonde en avgörande roll. Ironiskt nog marginaliserar rådande svensk politik våra bönder.

Även utan oroshärdar i omvärlden finns det frågor vi måste ställa oss. De som i framtiden har kontroll över livsmedelsproduktionen kommer också ha kontroll och makt över människor och länder. Vilka är krafterna bakom Sveriges allt svagare produktion av livsmedel? Varför förs inte hetare diskussioner om detta i vår riksdag? Vad anser våra riksdagspartier om detta? Landsbygdspartiet vill föra upp dessa och för Sverige flera viktiga frågor på dagordningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel