Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många vargar finns det egentligen? Nu vill länsstyrelsen ha hjälp

Länsstyrelserna har koll på reviren, men hur många ensamvargar finns det egentligen? Vargspillning och allmänhetens hjälp ska ge svar på den frågan.

Annons
Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix. En av vargarna på Skansen, nu vill Länsstyrelsen ha hjälp med att få koll på ensamvargarna i länet.

Under hösten och vintern inventeras landets vargar. I år genomförs dessutom en extra insats.

Det är länsstyrelserna som tillsammans med Svenska Jägareförbundet försöker få in extra många DNA-prover. Målet är att få en så komplett bild av landets vargstam som möjligt.

– Den extra inventeringen genomförs med syfte att även hitta alla ensamma vargar, och inte endast de som lever i revir. Resultatet kommer att ligga till grund för hur man i framtiden kan beräkna det totala antalet vargar i landet utifrån de resultat som vi får från ordinarie, årliga varginventeringar, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen ber också allmänheten om hjälp. Den som är ute i naturen och får syn på vargspillning uppmanas att rapportera det till länsstyrelsen per mail.

Ett tips är att fotografera vargspillningen, gärna tillsammans med ett föremål som en penna eller snusdosa som kan ge en indikation om hur stor spillningen är.

Vargspillning är oftast runt en decimeter lång, svar, brun och ibland grå. Den innehåller ofta päls och benbitar efter vilt, och färsk spillning luktar starkt.

Foto: Arne Söderberg, Länsstyrelsen. Ett exempel på färsk vargspillning.

Mer läsning

Annons