Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kan man uttala sig så oansvarigt?

Anne Blom om rutavdrag och arbetstidsförkortning.

Annons

Hur kan man som förstanamn för Feministiskt initiativ till landstingsfullmäktige uttala sig så oansvarigt och illa underbyggt? Det gäller Bonnie Spetses debattartikel i NT fredagen den 8 augusti.

Jag börjar med det värsta först. Hon skriver: ”För det första sker naturligtvis arbetstidsförkortningen med bibehållen lön. Det tjänar arbetsgivarna på genom att sjukskrivningarna går ner”. Vad i hela friden har Bonnie Spetse fått detta ifrån?

Jag äger och driver ett städföretag med 40 anställda och vår sjukfrånvaro är cirka 4-5 procent. Hur i hela friden skall mitt företag kunna tjäna på att alla anställda går ner från 100 procents arbetstid till 75 procents arbetstid med bibehållen lön?

Jag är inte matematiker eller ekonom, utan endast en enkel entreprenör, men för mig så är detta ganska enkel matematik – företaget skall betala 100 procents lön för 75 procents utfört arbete = 25 procents ökade kostnader.

Om vi nu ponerar på att ingen blir sjuk då man arbetar 75 procent, så har vi en besparing där på 5 procent. (Är detta realistiskt, förresten) Nåväl, vi räknar vidare. Då har vi en ökad kostnad på 20 procent.

Företaget bör gå med 5 procent i vinst, vilket vi oftast inte lyckas med – tyvärr måste jag säga, då de pengarna skulle behövas för nysatsningar och utbildningar inom företaget.

Låt oss ändå räkna på att en uppskattad vinstmarginal på 5 procent, så har vi en ökad kostnad på 15 procent.

Nu har jag redan skrivit att jag inte är ekonom och jag har inte räknat med övriga kostnader utan försöker endast hålla detta lättbegripligt – både för er som inte är företagare och framförallt för er politiker.

I min värld så är konkursen ett faktum – och om jag nu varit för pessimistisk i mina antaganden så slår Bonnie Spetse spiken i kistan när hon tar bort rutavdraget – som enligt henne subventionerar rika människors livsstil!

Bonnie Spetse får ursäkta – vi har i dag cirka 400 hemstädskunder och av dessa är 80 procent barnfamiljer som ofta är relativt trångbodda, men de prioriterar att leja bort sin städning. Nåväl – för mitt företag är nu konkursen ett faktum!

Tack för ordet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel