Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur gör vi för att rädda kulturarvet?

Vad vill de som styr i Norrtälje? Vad kommer att hända med de få kulturhistoriskt värdefulla, oersättliga miljöer som finns kvar i staden? Gamla hus med historia eller nya opassande historielösa byggnader? Tycke och smak? Fult eller fint? Skönhetsråd eller stadsarkitekt?

 

Jag hoppas den politiska viljan är att höja kompetensnivån när det gäller kulturmiljöfrågor.

Det är sant det NT:s politiske chefredaktör skriver i ledaren den 12 mars: ”Tycke och smak förblir olika även med ett skönhetsråd”.

Om det nu inte spelar någon roll om vi har ett skönhetsråd, så måste det finnas något annat råd som inspirerar och upplyser oss, våra tjänstemän och politiker om hur vi skapar goda hälsosamma miljöer och ett gott samhällsklimat.

Hur gör vi då för att rädda vårt kulturarv, de känsliga, oersättliga, historiskt värdefulla miljöerna? Mitt förslag till Norrtäljes politiker, vilket skulle öka demokratin i kommunen och rädda vårt kulturarv, är att:

• Tillsätta ett kulturmiljö- och skönhetsråd som är inriktat på att med kunskap om vår kulturhistoria förvalta och vårda vårt kulturarv med en känslig hand. Där bör alla kommunens hembygdsföreningar ha ett inflytande och vara rådgivande när bygglov beviljas i kulturhistoriskt värdefulla miljöer.

• Använd och ta tillvara på befintlig kompetens. Låt det nya rådet bli en remissinstans då beslut ska tas av våra folkvalda politiker.

Alla hembygdsföreningar i kommunen borde ha ett kulturmiljö- och skönhetsråd.

Länna Hembygdsförenings ordförande har gjort ett försök att starta ett kulturmiljöråd för några år sedan. Så idén är väckt och vi hoppas förslaget mognar.

Tanken var att Roslagsmuseet skulle vara den sammanhållande länken för detta ”hembygdsföreningsråd” och bidra med gedigen kunskap och ge seriösa råd om hur vi ska förvalta kommunens kulturarv, levandegöra och förmedla kunskap till kommande generationer.

Norrtälje kommun måste ha ett riktigt levande, öppet Roslagsmuseum som tillsammans med Pythagoras industrimuseum och konsthallen agerar som ett kulturmiljö- och skönhetsråd.

Vi ser fram mot att Roslagsmuseet öppnar och kommer igen med kraft och styrka.

Bibi Lännevall

Länna Hembygdsförening