Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur är det ställt med demokratin?

Hur är det ställt med demokratin i kommunen? Efter år med moderatstyre och Kjell Janssons nuna på stora skattebetalda ”informationssidor” i NT, så trodde vi att det skulle bli annorlunda då kommunen företräds av tre partier som förespråkat större öppenhet och dialog.

Annons

Första gången vi sätter kaffet i halsen är när kommundirektör Per Nordenstam på föredragningar för parlamentariker visar vilka kommunikationer som är tillåtna. Ett schema med pilar åt endast ett håll har använts som illustration. Politiker talar till chefer och chefer till tjänstemän. De senare talar om för medborgarna hur det ska bli och om medborgarna inte är nöjda, så får de klaga hos politikerna som talar till cheferna och så vidare. Någon annan kommunikation tillåter inte schemat. Det är tur att det finns personer i alla läger som struntar i detta.

Tidningen har fått en alltmer central roll i informationen politiker emellan. NT skriver och personalen mejlar om den upprördhet förslagen att lägga ned Häverö resursskola och kommunikationsklasserna väcker. Bakom förslagen finns välgrundade tankar om inkludering och en skola för alla. Problemet är att dessa viktiga frågor inte diskuterats i nämnden. De förtroendevalda har inte getts möjlighet att delta, vrida och vända på problemen eller framföra tankar om hur en ny organisation ska kunna byggas. Det är först när personalen gör det som kommundirektören säger att de inte får göra – när de protesterar mot politiska propåer, som informationen kommer fram via pressen.

En ledamot i kultur- och fritidsnämnden föreslår att nämnden får information om turerna kring Roslagsmuseet och gevärsfaktoriet. Som förtroendevald vill en kunna svara på människors frågor. Nämndens ordförande föreslår då ledamoten att gå in på Roslagsmuseets hemsida eller be sina partikamrater att ställa en interpellation i fullmäktige – ”om nu allmänintresset är så stort”.

Förra veckan läser vi i Norrtelje Tidning att Singö och Närtuna skolor ska läggas ned och att den skolutredning, som fem partier enades om 2013, inte ska genomföras. Detta besked kom som från ingenstans, men måste förstås ha varit känt hos styrets ledamöter i barn- och skolnämnden. Kanske kände även Moderaterna, som ju har en plats i nämndens presidium, till det?

Varför väljer man att inte informera övriga partier om detta, innan det läcker ut i pressen? Och varför får de inte delta i diskussionen? Tidigare har konsensus varit viktigt vid till exempel skolnedläggningar. Detta är ett demokratiproblem. Ledamöter i nämnder får inte veta vad som är på gång och tre partier tar beslut om att en utredning, beslutad av fullmäktige, inte behövs.

Alla ledamöter i en nämnd är ansvariga för de beslut som tas, oavsett om de är i majoritet eller inte – ledamöter eller ersättare. Detta aktualiseras nu genom att hela den förra kommunstyrelsen prickas för hanteringen av va-utbyggnaden. Det är av både politiska och juridiska skäl ett krav att alla ledamöter får information med samma framförhållning och därmed möjlighet att lägga en genomtänkt åsikt till protokollet.

Planen för va-utbyggnaden har rivits upp och ska revideras. Detta bör också vara den naturliga hanteringen av skolutredningen. Förutom kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare arvoderas två politiker som ”företrädare för samverkan, respektive opposition”. Deras arvode är över 220 000 kronor per år.

Den förstnämnda är socialdemokrat och den senare moderat. Tanken med detta måste väl vara att dessa personer ska se till att alla partier får information om vad som är på gång? Annars har vi en organisation som kraftigt missgynnar de små partierna och gynnar de stora.

Före valet 2014 vurmade Miljöpartiet för demokratin och ville se tillgång till politiska sekreterare för alla partier. I skrivande stund får vi via NT besked om att kommundirektören entledigas. Nu räknar vi med ett rejält omtag när det gäller demokrati och öppenhet i alla led.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel