Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungerstrejk inledd på asylboende

Protesterna fortsätter på Bergby gård.

Under fredagen inleddes en hungerstrejk på asylboendet Bergby gård. Det efter att de boende under längre tid känt sig rasistiskt behandlade av anställda.

 – Vi känner oss diskriminerade och kränkta. Vi är tacksamma för att få bo här i Sverige, men det här problemet måste lösas, säger Oxana Thernowa, som bor på Bergby gård sedan cirka ett år tillbaka.

Enligt demonstranterna grundar sig protesten bland annat i att en anställd ska ha tilldelat de boende olika typer av saker beroende på vilken hudfärg de har.

Under fredagen besökte polisen asylboendet men kunde snabbt lämna då det var lugnt på platsen. På lördagen fortsatte protesterna och klockan 13 hölls ett möte. Fem representanter för de asylboende träffade ägaren Göran Larsson samt platschefen Petronella Werngren för att diskutera situationen.

En av de asylboendes representanter var Rebaz Ahmad.

– Mötet avslutades utan någon lösning på problemet. Vi kommer därför att fortsätta med våra fredliga protester, säger han.

Göran Larsson, ägare av Bergby gård, blir förvånad över att protesterna nu fortsätter, då han upplevde att mötet var bra.

– Vi var överens om att göra vissa ändringar i vårt arbete, och tog i hand efter mötet. Men sen blev läget ett annat när representanterna talat med de övriga asylsökanden, säger han.

Han är också införstådd med att asylboende på Bergby gård har inlett en hungerstrejk.

– De som vill äta får äta. Aktionen är självvald. Mat finns, men vill man inte äta så kan vi heller inte göra något, säger han.

Vad är deras krav?

– De kräver att två anställda på Bergby gård ska avskedas. Men vi kan inte tillmötesgå deras krav då vi måste ta hänsyn till arbetsrättslagar. Dessutom tycker inte vi att det finns några konkreta rasistiska händelser att ta fasta på, säger han.

Rebaz Ahmad berättade under söndagen att hungerstrejken fortsätter.

– Om någon insjuknar på grund av hungerstrejken så ligger ansvaret hos Bergby gård och dess ägare, säger han.

Migrationsverket bekräftar att boende har inlett en hungerstrejk.

– Vi tar detta på allvar och för en dialog med Bergby gård om det här. Det är deras ansvar, säger Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket.

Under måndagen kommer Migrationsverket och Göran Larsson ha kontakt gällande händelserna på Bergby gård.

– Boendevärdar från Migrationsverket ska på grund av det uppkomna läget också åka ut till Bergby gård, säger Johanna Uhr.