Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hund räddade sågverk

Fyra stationer sattes in i räddningsarbetet vid en fullt utvecklad brand i sågverket i Rånäs på söndagsmorgonen.

Annons

Det var ägaren själv som upptäckte branden i sågverket i Rånäs på söndagsmorgonen. Han skulle gå ut med hunden.

- Han tyckte det var dimmigt nere vid sågverket så han gick dit för att se vad det berodde på. Då brann det för fullt i verkstadsdelen, säger räddningstjänstens yttre befäl Tommy Granberg.

Tack vare att ägaren kunde larma i ett så tidigt skede samt att han själv kunde påbörja släckningarbetet blev skadorna begränsade till innerväggar och takkonstruktionen. 

Räddningsarbetet blev ändå omfattande med personal från stationerna i Norrtälje, Rimbo, Almunge och Täby.

Det brann i verkstadshallen som hör till sågverket och en byggnad som är ihopbyggd med hallen var rökfylld när räddningspersonal kom fram till platsen. Sågverket ligger cirka en kilometer väster om Rånäs slott. Räddningsstyrkorna kunde ganska snabbt få kontroll över eldhärden.

- Vi slog tillbaka den ganska fort. Vi lyckades också trycka tillbaka brandgaserna från tillbyggnaden, säger Tommy Granberg.

Rökdykargrupper kunde också konstatera att ingen person fanns inne i byggnaden. Larmet kom in till ledningscentralen klockan 05.58. Efter en timme var branden under kontroll och vid åttatiden på morgonen var allt släckt. Eftersläckningsarbetet pågick hela förmiddagen. Polisen har spärrat av området för teknisk undersökning.