Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultsfredsfestivalen till Skepptuna

Anrika Hultsfredsfestivalen flyttar till Skepptuna, i närheten av Rimbo.
– Kanonskojigt, säger Norrtäljes kommundirektör Per Nordenstam.

Beskedet fick musik-Sverige att hicka till - flytta den klassiska Hultsfredsfestivalen? Men förra årets 17 000 besökare räckte inte till för att behålla festivalen i Småland. När festivalarrangören FKP Scorpio dessutom såg att många av biljetterna såldes i Stockholmsområdet bestämde de sig för att flytta hela rasket norröver.

Till Skepptuna, nära Rimbo, där den tidigare golfbanan förvandlats till det gigantisk mässområde Stockholm Outdoor Exhibition Area. Norrtäljes kommundirektör Per Nordenstam välkomnar nyheten.

– Jag kan inte göra annat än ropa tjoho. Nu får vi titta närmare på hur vi kan växla upp det här till vår fördel. Alla aktiviteter av den här typen är saker som man måste försöka dra nytta av.

Flytten är ett försök att vända festivalens dåliga ekonomi.

– De senaste åren har vi förlorat över 17 miljoner kronor på festivalen. För att göra den ekonomiskt försvarbar flyttar vi, säger FKP Scorpios vd Folkert Koopmans och fortsätter:

– Det är bättre för en modern festivalbesökare. De gillar att kunna komma och gå, och att kunna bo hemma om de vill.

Förhoppningen är att närheten till Arlanda och pendeltågsförbindelserna till Stockholm ska locka fler besökare. I år siktar FKP Scorpio på runt på 20 000 men tror sig kunna växa till det dubbla i framtiden. Hultsfredsfestivalen arrangerades första gången 1986 och har på senare år kämpat med ekonomiska problem. 2010 års festival fick ställas in och sedan 2011 ägs namnet av det stora tyska företaget FKP Scorpio.

Några av de artister som redan var klara för Hultsfred är Arctic Monkeys, Portishead, Fatboy Slim och Phoenix. På måndagen presenterades även de ny bokniningarna Kings of Convenience, Sibille Attar och Nordpolen. Putte Svensson är en av de eldsjälar som startade Hultsfredsfestivalen på 1980-talet. I dag arbetar han halvtid med musikutbildningarna på Campus Hultsfred och har svårt att begripa vad som nu håller på att hända.

– Det är väldigt tråkigt. Jag förstår det inte riktigt, men jag förstår så mycket som att det är pengarna som styr, säger han.

Folkert Koopmans tycker inte att det är helt smärtfritt att rycka upp den anrika festivalen från sina småländska rötter.

– Självklart är mitt hjärta fortfarande i Hultsfred, det var min första kärlek i Sverige. Jag hoppas att vi kan ta med oss ta med lite av andan till det nya stället, säger han.