Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultsfred: Artisterna du inte får missa

NT:s Kim Nilsson listar artister ni inte får missa och rapporterar direkt från Stoxa vid Skepptuna där årets festival äger rum.

Annons

Modern pop på svenska, nostalgi för 1990-talsfetischter och nya, spännande band. När Hultsfred Stockholm startar i dag i Stoxa vid Skepptuna kommer NT att vara på plats för att liverapportera och listar här årets höjdpunkter i programmet.

Rapporterna säger att det blir ett ekonomiskt bakslag för årets Hultsfredsfestival som flyttade till Stoxa vid Skepptuna, ett par mil utanför Rimbo. Trots att det självklart är trist spelar det säkert ingen roll för de som faktiskt ska gå.

Det är kul när många olika uttryck inom en konstform samlas på ett ställe. Det lyfter fram enskilda delar och bildar en spännande helhet. Många har påpekat att årets program på Hultsfred inte det mest namnkunniga, men faktum är att det finns gott om godbitar i årets festival. Här kommer några av dem.

1. Portishead

Kanske ett av de tyngsa dragplåstren och det är enkelt att förstå varför. Deras elektroniska landskap var superinne under 1990-talet när den brittiska gruppen släppte albumen Dummy och Portishead. De blev stilbildande och inspirerade hela branschen med sitt mörka, men dansanta uttryck. Precis som svenska gruppen The Knife har de varit sparsamma med utgivningar och deras senaste skiva Third kom 2008.

Räkna med en intensiv och svettig show.

2.Oskar Linnros

Tillsammans med Veronica Maggio och Petra Marklund står han för den moderna svenska popen och på nysläppta albumet Klappar och slag vidgar han sitt melodispråk med mer låtar i moll.

Det tar dock inte ner feststämplen och alla hoppas på publikfriande klassiker som ”Från och med nu”.

3. Bastille

Den brittiska gruppen slog igenom stort i år med sin melodiska radiorock som både innehåller ös och melankoliska harmonier. Videon till senaste singeln Pompeii är ett apokalyptiskt mästerverk så räkna med en häftigt visuell bekantskap.

4. Fatboy slim

Avslutar hela festivalen natten till söndag vilket passar utmärkt. När hans häftiga dansmusik drar igång är det få som kan stå still. Uppbrutna ljud, hårda synthar och intressanta arrangemang kännetecknar Fatboy slims säregna klubblåtar.

5. Arctic monkeys

Välkänt brittiskt indieband som verkar inom rockgenren. De har dock gjort sig kända för att byta inriktning på sin rock på varje album.

Den röda tråden blir därför sångaren Alex Turners sång på Sheffield-dialekt. som ofta levereras på ett kaxigt och imponerande snabbt sätt.