Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill ge barn mod att vara sig själva

NT träffade Isol, årets mottagare av Almapriset, på bokmässan.

Annons

Hon får det att låta enkelt. När Isol, eller Marisol Misenta som hon egentligen heter, pratar om konst och skapande är det som något som bara finns där.

– Att skapa och hitta på historier är naturligt för oss människor, säger hon.

– Om man ska skapa något måste man föreställa sig något nytt, det är en egenskap som bara människan har, fortsätter hon.

Hon är uppvuxen i Buenos Aires, i en familj där kreativiteten uppmuntrades. Hon tecknade, målade och sysslade med musik. Blev illustratör och serietecknare och debuterade som bilderboksförfattare i slutet av 1990-talet. Sedan dess har hon både gett ut egna titlar och samarbetat med andra författare som illustratör.

I år fick hon Astrid Lindgren Memorial Award, eller Almapriset, på fem miljoner kronor, för sina bilderböcker. I motiveringen talar juryn om att hon skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd.

– Jag känner mig väldigt nära barns sätt att vara, säger hon.

I boken Petit, monstret, berättar hon om en liten pojke som gör saker som han inte borde. Han vill så väl, ändå går det snett. Hans båda sidor illustreras av skuggorna, som ibland liknar en ängel , ibland en djävul med horn.

– Jag tycker om att se saker från två håll, att se det komplexa i livet, säger Isol.

Det handlar egentligen inte om barns sätt att vara, utan om oss alla.

– Man försöker vara god och göra gott, men det är inte så lätt att vara människa, det finns inget färdigt recept.

Hon har samarbetat mycket med poeten Jorge Luján, bland annat i boken Numeralia, som finns översatt till svenska. Där beskrivs siffror från ett till tio med poetiska texter och fantasifulla bilder, som tillsammans blir en hyllning till fantasin, till drömmarna och skapandet.

– Siffrorna är en ursäkt för att leka med poesin, leken ger kraft fill människan.

Hon blev överraskad, för att uttrycka det milt, när hon fick Almapriset.

– Jag kunde inte tro det, att det var sant, det var som en dröm.

Vad har det betytt för dig?

– Det är som att få en otroligt stor kram, jag är väldigt tacksam. Det har också gjort att mina böcker översatts till många språk, det är fantastiskt.

Hon har en ny bok på gång, som handlar om en nyfödd bebis. Själv blev hon mamma till en liten pojke för arton månader sedan.

– Jag tänker alltid mycket på saker som jag själv är engagerad i, säger hon.

Det hon vill förmedla är glädje - och humor.

– Jag hoppas att barn kan njuta av mina böcker, känna sig fria att skratta och våga måla utan att hålla sig innanför linjerna.

I grunden handlar det om att hitta sig själv, att inte skämmas över våra brister.

– Det är bra att ha kontakt med våra inre spöken, så att vi kan få dem att försvinna. Skrattet löser upp dem.