Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tog bilen till Bombay i Indien

Hon är flitigt verksam med att samla in pengar till Röda Korset i Edsbro. Den 6 oktober fyller Karin Tengvald 70 år.

Ett socialt engagemang har hon haft hela livet. Hennes undersökningar låg bakom begreppet ”nyfattigdom”. 

Karin Tengvald växte upp i Uppsala. Hennes far var gymnasielärare på dåvarande Försvarets Läroverk. Och det var i Uppsala som hon studerade sociologi på universitetet.

– Folk har frågat varför jag har haft så starkt socialt engagemang, säger Karin Tengvald. Men jag har inget bra svar på det. Jag hade personligen en bra uppväxt.

En nyfikenhet på världen torde ha inverkat. På 1960-talet var hon och sedermera maken Casten von Otter sociologistudenter.

– Vi blev inspirerade av Jan Myrdal som skrivit en bok om en resa till Afghanistan.

En illustration i form av ett foto visade Myrdal i ett kargt landskap bredvid en så kallad lillcittra.

– Vi stuvade in oss i en likadan bil och körde till Indien hösten 1965, säger Karin Tengvald. Norra Indien var väldigt vackert. Men vi besökte också ställen där det rådde hungersnöd, nära Bombay.

Resan varade i 10 månader. En sak som upprörde henne var att rika indier köpte upp spannmålen och sedan sålde den till fattiga bönder till ockerpriser. I samband med den här resan fick hon ett uppdrag att utvärdera ett svenskt familjeplaneringsprojekt i Pakistan.

– Det var fantastiskt som 22-åring att få sitta på universitetet i Karachi med ett gäng studenter och mata in data i en IBM-dator, säger hon.

I början av 1970-talet undervisade hon i sociologi på socialhögskolan i Stockholm. Hon blev fil dr vid Uppsala universitet 1976, på en avhandling om den tidens problemförort Tyresö. Där visade hon att de flesta av det svällande antalet socialbidragstagare hade arbete. Deras problem var att kostnadsnivån i den moderna förorten var för hög. Dagens Nyheter följde upp med en stor artikelserie som etablerade begreppet ”nyfattigdom”.

År 1981 utnämndes hon till Linköpings universitets första kvinnliga professor. Hon reste runt i världen på WHO:s uppdrag, för att granska dess sociala forskning. I början på nittiotalet kallades hon till socialstyrelsen för att utvärdera effekterna av socialtjänsten. Det är först på senare år som socialtjänsten på allvar försökt ta reda på vilka program för exempelvis missbruksvård som faktiskt fungerar.

Sedan hon pensionerades har Karin Tengvald fått nya uppdrag av regeringen, bland annat i styrelsen för den nya myndigheten Vårdanalys. Födelsedagen firas på annan ort. Men sedan väntar en resa till Kuba.