Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon pendlar mellan Väddö och Grenada

Jeanette Henderson driver servering i två världsdelar. 

Annons

Att kombinera ett jobb i Sverige med ett i Karibien är en dröm för många. Hallstaviksbon Jeanette Henderson förälskade sig i den vykortsvackra lilla ön Carriacou. Här driver hon med sin pojkvän baren Sundowners. Jeanette Henderson arrenderade länge Folkets hus i Hallstavik.

Efter att ha vänt upp och ner på konceptet om vad ett Folkets hus kunde vara, jobbade hon i tio år som bartender i Uppsala. Men för sju år sedan hyrde hon ut lägenheten och for till ön Carriacou i Grenada, efter tips av en kompis.

– Jag längtade efter nya utmaningar, säger Jeanette. Jag trivdes så bra här att jag stannade kvar i ett halvår.

Sedan hon träffat pojkvännen Frankie började de sälja bröd och smörgåsar till byggarbetare. För två år sedan tog de över rucklet vid stranden i södra Carriacou som skulle komma att bli baren och restaurangen Sundowners. Redan första säsongen fick de en bra omsättning. Och de har renoverat efterhand.

Restaurangen är som en större friggebod och har ett 20-tal sittplatser utomhus. Den ligger i det vykortsvackra Tyrrel Bay. Under högsäsongen jobbar Jeanette och Frankie varje dag i restaurangen.

– Frankie är duktig på att laga de lokala rätterna, säger Jeanette.

De bakar allt bröd själva. På menyn står hamburgare, limecheesecake och callaloo fritters. Callaloo är en bladväxt som liknar spenat i smaken. Självklart finns här också den klassiska karibiska drinken rum punch, gjord på fruktjuice, rom och lite riven muskotnöt.

– Jag experimenterar hela tiden med nya maträtter. Annars är de som bor här på ön själva bra på att laga mat.

Mellan maj och november som är lågsäsong, håller baren öppet bara på kvällstid. Det ger henne tid till andra projekt som bykrogen Gästfrihet på Väddö, som Jeanette tillsammans med Kent Lööf och Hans Larsson startade i somras.

– Det fungerar jättebra att kombinera krogen på Väddö med baren här på Carriacou. Och jag märker hur mycket bättre jag mår här.

I april är det dags att vända åter till Väddö. Frankie blir kvar på Carriacou för att ta hand om Sundowners. Jeanette skulle dock vilja stanna lite längre den här säsongen.

– Det är en enorm naturupplevelse. Carriacou är som Västindien var för 50 år sedan, lugnt och oexploaterat, säger hon.

Lågkonjunkturen slog dock hårt mot Karibien. Turistsäsongen börjar nu lite senare. Den här säsongen har paret kunnat lägga undan lite pengar och Jeanette vill stanna många år på Carriacou.

– Jag tänker fortsätta att driva Sundowners när det är som kallast i Sverige, men tillbringa sommaren på Väddö.

Carriacou

Carriacou är en liten ö i södra Karibien som tillhör Grenada.

Största staden: Hillsborough

Bästa tiden att besöka: December - juni

Språk: Engelska

Befolkning: Cirka 5000 personer

Hitta hit: Lättast är att flyga från London till Grenada. Från Grenada tar du färja (ca 200 SEK) eller flyg (ca 350 SEK) till Carriacou.

Boende: Det finns många enkla guest houses. I Tyrrel Bay, där de flesta långseglare håller till, finns ett tiotal. I den största byn Hillborough ännu fler. Många har något rum ledigt även under högsäsong. En rekommendation är att boka boende för ett par dagar via internet, och sedan på plats leta efter ett billigare boende. En månads vistelse på guest house utan AC men med fläkt kostar ungefär 3000 SEK. Enstaka nätter runt 300 SEK.

Jeanettes bykrog på Väddö: www.gastfrihet.se