Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kopplade ner sig – för att slippa stressen

Sociala medier har oändliga möjligheter och öppnar många dörrar . Men det kan tippa över till ett beroende. – Det blev som en obsession, säger Sofie Revell som valde att sluta med sociala medier helt.

Tiden vi spenderar på sociala medier ökar och tittar vi oss omkring i samhället pillar var och varannan person med telefonen. Det kanske inte är konstigt att ett av de nya orden för 2015 är mobilzombie. I Kina har det gått så långt att det anlagts en speciell gångväg, där ”mobiltittare” ska gå så att de inte krockar med något.

Genom sociala medier får vi nyheter från omvärlden på sekunder. Men att det bara finns fördelar med att ständigt vara uppkopplad kan debatteras.

Sofie Revell från Norrtälje bestämde sig för ett år sedan att sluta med Facebook. Hon var då gravid med sitt andra barn. Medan andras barn verkade perfekta så skrek hennes eget mest hela tiden.

– Alla la upp lyckliga statusar om att allt var perfekt. Jag började jämföra mig med andra och funderade på om alla verkligen var så lyckliga som de utgav sig att vara.

För henne blev det en stress att hela tiden titta i telefonen.

– Så fort jag vaknade kollade jag Facebook och låg ofta och dötittade. Vad händer på Facebook, kunde jag ofta tänka. Det blev nästan en obsession.

Att gå från 100 till noll var självklart inte lätt. Den första veckan utan sociala medier beskriver hon som ”pulig”. Gamla vanor satt fortfarande i.

– Jag gick in på telefonen av vana och skulle klicka på facebook-knappen. Vad ska jag göra med min telefon nu, tänkte jag.

I dag är hon fortfarande avkopplad från sociala medier och trivs bra med det. Hon upplever själv att hon blivit lugnare sedan stressmomentet försvunnit. Däremot saknar hon att inte kunna lägga ut information till sina danselever.

– Men jag inte tid att hålla på med mobilen hela tiden. Det finns viktigare saker.

Sofie Revell lyckades ta sig loss från Facebook-träsket på egen hand. För andra är det inte lika enkelt. Att bli beroende av sin mobiltelefon och fram för allt sociala medier blir vanligare och vanligare. Arbetsliv såväl som relationer kan bli lidande. Internet-akuten i Stockholm är Sveriges första behandlingshem som behandlar mobilmissbruk. Den har funnits i snart ett år.

– Vi människor har en tendens att vilja ha kontroll och nu har vi en tillgänglighet som gör att vi kan ha det hela tiden. Men det leder också till ett stressmoment, säger Patrik Wincent, vd på Internetakuten.

Att få många ”gilla” är en välmåendekänsla och en belöning för oss.

– Det är ljudet, när det plingar till och vi vet att belöningen är på väg, som skapar en dopaminutsöndring, säger Patrik Wincent.lotten Engbom

Tips för att bli av med beroendet

Lev i nuet. Umgås du med dina vänner – prova att lägga bort telefonen och vara mer närvarande i nuet.

Inför telefonförbud efter en viss tid på kvällen för att komma ner i varv. Eller kanske införa telefonförbud helt i din bostad?

Lämna telefonen hemma när du tar en promenad för att känna dig oberoende.

Appen BreakFree är sägs hjälpa den som är beroende. Den varnar när du tittat för länge på skärmen.