Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kan bli ett nytt namn inom Norrtäljepolitiken

Hon är fortfarande jetlaggad på tisdagen efter att nyligen ha varit på juristkonferens i USA. Den 19 oktober fyller Helena Slawinska 25 år.

Annons

Mellan den 4 och 11 oktober var hon på den årliga juristkonferensen ”International Bar Association” i Boston tillsammans med 6 000 andra jurister från hela världen.

– Min resa var priset för att jag vann min kategori, ”Individuell privatbeskattning” i en uppsatstävling för unga jurister, säger Helena Slawinska.

I uppsatsen beskrev hon skillnader mellan svensk och (USA-)amerikansk skatterätt. USA-medborgare som är utomlands, råkar ofta ut för dubbelbeskattning, det vill säga de måste betala skatt i båda länderna. Inom juridiken vill hon ägna sig åt internationella frågor, som när avtal skrivs mellan företag i olika länder. I framtiden vill hon bli politiker och advokat.

– Jag är med i moderaterna sedan ett år, säger hon. Om partiet nominerar mig, kandiderar jag till Norrtäljes kommunfullmäktige för moderaterna. Då skulle jag gärna sitta i bygg- och miljönämnden.

Helena Slawinska har olika ideer om hur Norrtälje skulle kunna göras mer attraktivt för företag och för människor i olika åldrar.

– För unga människor skulle Norrtälje kunna kännas mer attraktivt om det blev lite mer kafeer som i Stockholm, kanske någon trendig restaurang och om man kunde få hit media- och PR-företag, säger hon.

På Uppsala universitet tog hon för drygt ett år sedan juristexamen. Efter det arbetade hon i ett år på en liten juristfirma på Lidingö.

– Där jobbade jag mest med privatbeskattning och affärsjuridik, säger hon.

Nu bygger hon på med att läsa in en mastersexamen i juridik på Stockholms universitet. Denna examen heter Master of International Commercial Arbitration Law. Helena Slawinska föddes i Lublin i Polen och följde med sin familj vid flytten till Sverige år 2004. Hennes mor är tandläkare och hennes far är överläkare på gynekologavdelningen på Norrtälje sjukhus.

Hennes största förebild är hennes mormor, som är pensionerad tandläkare.

– Hon är 90 år och helt fantastisk, säger Helena Slawinska. Mormor överlevde andra världskriget och mycket annat, och har så mycket energi och kan ge goda råd.

Helena Slawinska är mycket sportig. Hon cyklar, joggar och åker slalom- och längdskidor. Snart ska hon för övrigt åka skidor i Schweiz.

Till intressena hör också att spela piano, gärna klassiskt som Chopin eller Beethoven eller musiken från filmen ”Amelie från Montmartre”.