Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kämpar så att unga utsatta kan Lära med djur

Trots att hon vuxit upp i storstaden har Hanna Askered alltid haft ett stort intresse för djur. Genom sin verksamhet bidrar hon till höjd livskvalitet för unga med funktionsskillnader.

När hon blev stor skulle hon antingen driva en hästgård eller jobba med välgörenhet. Hanna Askered, i dag 28 år, har genom sin ideella organisation Lära med djur förverkligat båda drömmarna.

Verksamheten, som sedan ett år tillbaka bedrivs på Morsta gård, tar emot unga med funktionsskillnader så att de med hjälp av individanpassad träning i djurmöten och ridning kan utvecklas och må bättre.

Hanna är uppvuxen i Stockholms stad, men tack vare släktlandstället på Blidö kom hon ut i naturen varje helg året om. Det var också där, i Sunda, hon hade sin första ponny som barn.

Bara 19 år gammal blev Hanna chef på Östermalms ridskola. Fem år senare började hon jobba som rid- och hemkunskapslärare på en gymnasiesärskola. Där insåg hon att många unga med funktionsskillnader som neuropsykiatriska diagnoser och utvecklingsstörning, ofta tappar mycket av sitt tidigare stöd när de tar studenten, eller exkluderas helt på arbetsmarknaden.

– Många av eleverna har mycket att ge men måste ta plats för att lyckas, och det är inte alltid lätt när man är van att jobba i motvind, säger Hanna.

Därför startade hon för 1,5 år sedan den ideella organisationen Lära med djur. Där får unga utsatta chans till en meningsfull sysselsättning utifrån var och ens personliga förutsättningar.

På Morsta gård bor nu hundar, katter, får, kaniner, höns, vaktlar – och hästar förstås, som är viktigast i verksamheten. Genom ridning byggs elevernas fysiska färdigheter upp, som fin- och grovmotorik, men även psykiska förmågor som självkänsla och självförtroende.

– Det är så spännande att följa elevernas utveckling, och se de positiva effekterna spridas även utanför gården, säger Hanna.

Visst finns det ridskolor som har liknande terapigrupper vid sidan av den vanliga verksamheten. Men vad som gör Lära med djur unikt är att det i första hand är till för människor med funktionsskillnader.

– Det här är deras ställe och andra är här på deras villkor, inte tvärtom.

Hanna försöker att se möjligheter i stället för problem. Ett exempel på det är att hon nyligen har tagit hand om den döva valpen Thira. Planen är att utbilda henne till terapihund i framtiden.

– Jag är van att individanpassa. Om man inte når fram används fel metod, och då får man hitta andra vägar. Det gäller både människor och djur, säger hon.

Sedan verksamheten kom till Morsta i fjol har Hanna jobbat utan paus, men de kommande veckorna ska hon att vara ledig ute på Blidö. Det ser hon mycket fram emot, precis som att vara tillbaka igen med nya krafter efter semestern.