Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kämpar för mer träning

Kajsa Hansson vill att strokedrabbade ska få mer hjälp att upprätthålla sin rörlighet.

Annons

 Livet förändrades i ett slag. Kajsa Hansson, tidigare aktiv C-politiker i Norrtälje, har drabbats av en stroke. En gång i veckan åker hon till Norrtälje för att träna med hjälp av en sjukgymnast.

– Jag behöver ha någon som leder mitt tränande, säger hon och berättar att två träningstillfällen i veckan dragits ner till ett.

– Allt ska vara så billigt som möjligt, säger Kajsa Hansson som är missnöjd över att det inte finns något skriftligt beslut hon kan överklaga.

Hon menar att större möjligheter till sjukgymnastik kan göra att en strokedrabbad person behåller sina förmågor längre än om några av träningspassen avvecklas.

– Och det spar i sin tur pengar på sikt genom att man kan bo kvar hemma.

Kajsa Hansson som hunnit passera de 70 har i många år varit politiskt engagerad, bland annat i den kommunala omsorgsnämnd som föregick dagens sjukvårds- och omsorgsnämnd.

När hon drabbades av stroken för tre och ett halvt år sedan var hon dessutom ordförande för en anhörigförening i Norrtälje. Så här i efterhand kan Kajsa Hansson konstatera att kunskaperna från de många årens engagemang har varit till nytta, men alla omständigheter rår hon inte på.

Förlamningen efter stroken sitter på vänster sida. Kajsa Hansson kan gå med rollator och hon klarar trappan upp till badrummet på övervåningen i villan i Rösa.

– Men jag får gå mycket försiktigt både upp och ner.

En viss anpassning är gjord i bostaden. Trösklarna har tagits bort och i vardagsrummet står ett par träningsmaskiner, som för tillfället inte är till så stor nytta.

En infektion för en tid sedan gjorde att Kajsa Hanssons tillstånd försämrades. En del av de tidigare förmågorna har inte gått att återfå.

– Jag klarar inte träningsbandet längre.

77-årige maken Hans Peter, HP kallad, har också fått se sina rutiner förändras. Han har blivit anhörigvårdare med ansvar för matlagning, annat hushållsarbete och för en stor del av transporterna.

– Han kör mig till sjukgymnasten och till diverse sociala arrangemang, berättar Kajsa Hansson.

Samtidigt är hon mån om att påpeka att maken måste ha rätt till ett eget liv med arbete i skogen, golf- och biljardspel.

– Jag fixar ju att vara själv hemma.

Inställningen att begränsade perioder med träning ska följas av träning på egen hand, ställer sig Kajsa Hansson inte alls bakom.

– Det är lätt att säga. Jag tycker att man borde spara på rätt saker.