Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon fick välja mellan rökning eller operation

Hennes rökning stoppade en operation av den skadade axeln. Det menar Christina Wahljalt som inte är nöjd med behandlingen vid Norrtälje sjukhus.

Olyckan var framme för några veckor sedan. En hal sten bringade Christina Wahljalt på fall. Hon skadade höger axel så illa att hon behövde ambulanstransport till akutmottagningen i Norrtälje.

– Ambulanspersonalen var suverän, säger hon.

Väl på sjukhus blev hennes axel röntgad. Överarmen svullnade och gjorde ont och när Christina Wahljalt fick frågan vad hon helst ville göra blev hennes svar:

– Jag vill gå ut och röka.

Nu anser hon att den repliken fick läkaren att reagera så att hon som patient ställdes inför ett ultimatum. Hon skulle antingen sluta röka och bli opererad eller bli hemskickad med armen i en mitella för att vänta på fortsatta undersökningar.

– Ingen frågade mig om hur mycket jag röker. Det är bara tre ordentliga bloss om dagen. Jag röker pipa så det blir inte så mycket. Och jag vill inte gå på någon rökavvänjning.

Christina Wahljalt har fortfarande värk i högerarmen. Den smärtstillande medicin hon först fick vågar hon inte använda. Den fick henne att bli yr och ramla.

– Jag vill inte bli behandlad annorlunda för att jag är rökare, säger Christina Wahljalt och påpekar att hon betalat både skatt och tobaksskatt.